На 7 февруари в социалните мрежи беше съобщено за взрив в ракетен завод близо до Ижевск, Удмуртия, в Централна Русия. Този завод се използва за производството на редица балистични ракети, включително "Искандер", която редовно се използва срещу Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Първоначално се предполагаше, че експлозията се дължи на грешка на работник, въпреки че впоследствие руската държавна агенция ТАСС съобщи, че тя е била вследствие на "планирани тестове" на ракетни двигатели.

Според британското разузнавана е малко вероятно взривът да е причинен от украински дронове, като се има предвид разстоянието от 1200 км от Украйна. Освен това не са докладвани други подобни атаки в района.

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

"Не се мотайте": Шойгу пришпорва за повече производство на военна техника

Руският военен министър с упреци, че не се произвежда достатъчно самоходна артилерия

Отбелязва се, че това е поне петата необяснима експлозия във военнопромишлен завод за четири месеца. Предишни взривове имаше в химическия завод Каменски в Ростов на 15 януари; Челябинският танков завод на 26 ноември 2023 г., както и заводите за барут и боеприпаси в Котовск на 10 ноември и Соликамск на 31 октомври миналата година.

Според британското МО има реална възможност взривът да се дължи на небрежно боравене и съхранение на силно летливи, горими и експлозивни материали.

Освен това политическият натиск на високопоставени лица за увеличаване на целите за военна промишленост в подкрепа на войната в Украйна вероятно е довел до денонощно производство и умора на служителите.

Повишените изисквания към производството много вероятно ще доведат до по-голям брой промишлени аварии в бъдеще, прогнозира разузнаването.

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Изявление на компанията "Ростек"