Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу настоя военните производители "да спрат да се мотаят" и да увеличат допълнително производството на самоходни артилерийски системи, съобщава "Ройтерс".

Вчера Шойгу посети заводи за производство на оръжия в индустриалния град Екатеринбург в Урал и заяви, че Русия увеличава производството на ракети за противовъздушна отбрана след поредица от украински атаки с дронове, насочени към градове и енергийна инфраструктура.

Военният министър укори ръководството на единия от посетените заводи, че не произвежда достатъчно самоходна артилерия.

"Слушайте, спрете да се мотаете тук, момчета. Бяхме заети с това през 2022 г. Трябваше да накараме тези машини да работят на пълен капацитет през 2023 г.", настоя той пред шефовете на завода.

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Русия се хвали, че увеличила повече от десетократно производството на военна техника

Изявление на компанията "Ростек"

"Бих искал в рамките на една седмица да получа конкретно предложение за това как ще достигнем показателите, определени от президента Владимир Путин. Това трябва да бъде направено, защото всички тези поръчки са свързани с изпълнението на много специфична работа на бойното поле", подчерта Шойгу.

Директорът на предприятието увери, че през последните две години фабриката е увеличила  производството шесторно.

Русия постави икономиката си на военна основа и пренасочи оръжейните си заводи към денонощно производство, за да отговори на нуждите на своите сили в Украйна.

Нейната отбранителна промишленост ще достави на армията "няколко пъти" повече военна техника през тази година, отколкото през 2022 г. и 2023 г., обяви по-рано през месеца заместник-министърът на отбраната Алексей Криворучко.

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

NYT: Русия произвежда повече ракети и оръжия от предвоенния период

Производствените разходи в Русия също са много по-ниски, отколкото на Запад