Британското правителство обяви в понеделник, че негови служители проучват възможността чужди държави да имат роля в разпространението на дезинформацията, разпалила антиимигрантските протести.

Лондонските власти предупредиха и собствениците на социалните мрежи да положат повече усилия, за да спрат разпространението на подобни дезинформации, съобщи "Ройтерс".

Протестите изригнаха, след като миналата седмица три момичета бяха убити в лятна детска занималня в Саутпорт в Северна Англия и социалните мрежи бяха залети от фалшиви информации, че заподозреният убиец е мигрант, изповядващ исляма.

Гневните антиислямски и антиимигрантски настроени групи излязоха по улиците не само на Саутпорт, но и в други градове на Великобритания, като се насочиха към джамии и към общежития, в които живеят мигранти. За предотвратяване на сблъсъците се стигна до намесата на полицията.

Според Джейкъб Дейви, директор на Института за стратегически диалог (ISD), за да се спре ескалацията на напрежението, огромният поток дезинформация е трябвало да бъде спрян навреме. Това е било работа и на самите компании, притежаващи социални мрежи.

"Ройтерс" припомня, че от години Великобритания обвинява Русия, че успешно сее раздори в интернет пространството. По тази причина и сега ще се проучва до каква степен чужди държави са влияели на разпространението на фалшивите послания.

Говорителят на британския премиер Кийр Стармър призна пред репортери, че службите са засекли голяма активност на онлайн ботове и това няма как да не бъде разследвано.

Дейви е категоичен, че отговорност за дезинформацията носят и самите социални мрежи заради алгоритмите на техните бизнес модели, които са настроени така, че ако нещо много се чете, те допълнително го изстрелват да е още по-видимо.

Самият Илон Мъск, собственик на "X", също направи коментар по повод безредиците. В отговор на публикация в "X", чийто автор обвинява масовата миграция и отворените граници за безредиците във Великобритания, той написа: "Гражданската война е неизбежна".

В конкретния случай със Саутпорт дезинформацията беше разпространявана и от  антиимигрантски активисти. Един от тях бе Стивън Яксли-Ленън, известен с псевдонима Томи Робинсън, който преди това се бе обявил за лидер на несъществуващата антиислямска Английска отбранителна лига.

Той бе лишен от достъп до платформата "Туитър" през 2018 г. заради постовете си, насаждащи омраза. След като Мъск купи "Туитър", достъпът му бе възстановен.

Миналата година Великобритания прие нов Закон за онлайн безопасността, за да се справи с проблеми като сексуалното насилие над деца и тенденцията да се насърчават самоубийства в определени онлайн пространства. Според специалисти обаче новият закон не може да спре разпространението на дезинформация, както и не може да спре подстрекателите към безредици.

Експерти отчитат, че в днешно време крайнодесните групи са по-малко организирани, отколкото преди повече от десетилетие, когато Британската национална партия можеше да се похвали с хиляди членове. Сега никоя подобна група няма и хиляда привърженици.

Най-малко 90 задържани след нощ на безредици във Великобритания

Най-малко 90 задържани след нощ на безредици във Великобритания

Напрежението в страната есклаира след убийството на три млади момичета на танцова забава в Саутпорт

Въпреки това тези групи са много видими и благодарение на алгоритмите на социалните мрежи привличат лесно вниманието към себе си, предупреждават експерти.