Железопътната логистика остава жизненоважен компонент в поддържането на инвазията на Русия. Русия използва своите железопътни мрежи за пренос на боеприпаси, бронирана техника, гориво и персонал в Украйна. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Отбелязва се, че железопътната мрежа в окупирана Украйна до голяма степен остава в изправност. Тя обаче е застаршена от спорадично блокиране от украинска артилерия, въздушни удари и актове на саботаж.

В предишни конфликти изтощаването на железопътния транспорт изискваше целенасочени, продължителни и повтарящи се атаки с въздушни и/или сухопътни сили.

Русия строи жп линия през окупираните територии

Русия строи жп линия през окупираните територии

Предвижда се свързване на две съществуващи жп линии

Британското разузнаване посочва, че Русия почти сигурно продължава да поддържа и подобрява своите железопътни комуникационни линии в Украйна и строи нова железопътна линия до Мариупол, което ще съкрати времето за пътуване за доставки до Запорожкия фронт.

Русия използва цивилни изпълнители и оборудване, за да завърши този проект, като вероятно се смята, че това ще усложни извършването на атаки и ще съхрани способностите на железопътните войскови бригади за спешни задачи другаде.

Новата линия попада в рамките на условния обсег на украинските далекобойни системи за прецизно поразяване, отбелязват от британското МО.

Лондон: Руските сили са притиснати от жп инцидентите

Лондон: Руските сили са притиснати от жп инцидентите

Вътрешните сили за сигурност на Русия не могат да защитят напълно железопътните мрежи от атака