Товарен влак дерайлира в Брянска област заради подкопаване на жп релси. За инцидента съобщава губернаторът на Брянска област Александър Богомаз.

Разрушаването на железопътните линии е станало в Унечския район вследствие на задействано взривно устройство. То е задействано на 136 км от жп линията Брянск - Унеча. Локомотивът на товарения влак е дерайлирал. Няма пострадали. "В момента на място работят оперативни служби", съобщиха от пресслужбата на губернатора.

Видът на взривното устройство още не е установено. Движението в този участък от пътя е спряно.

Информацията за извънредното положение потвърдиха и от Руските железници, като предупреждават, че са възможни закъснения и в движението на пътническите влакове.

"Намесата на неупълномощени лица в работата на железопътния транспорт доведе до дерайлирането на локомотив и седем вагона на товарен влак в района на Брянск. Вследствие на инцидента е възникнал и пожар.

В Руските железници е създаден оперативен щаб за координиране на работят за отстраняване на последствията от дерайлирането на вагоните. В резултат на дерайлиране на локомотив и два вагона с газьол е избухнал пожар. От пожар са спасени 70 вагона, които са изтеглени, съобщава превозвачът, цитиран от ТАСС.

Двама загинали при обстрел на Брянска област

Двама загинали при обстрел на Брянска област

Обстрелвано е село до границата с Украйна

От граничната на Украйна Брянска област периодично идват съобщения за инциденти, които директно се свързват с водената от Кремъл война в Украйна. Вчера губернаторът Богомаз съобщи, че село Суземка е обстрелвано с реактивни системи за залпов огън от украинската армия. Преди седмица бе съобщени за атака на украински дрон, а няколко пъти властите съобщаваха и за пресечени опити за диверсия.

Брянска област попадна във фокуса на новините на 2 март, когато Русия съобщи за атака на "диверсанти" в района на граничните с Украйна села Любечани и Сушани. Тогава Москва съобщи за нападение от "десетки диверсанти", при което загина един човек, а едно десетгодишно дете беше ранено. То по-късно бе обявено от руските медии за герой.

От Русия днес идва и още една новина.

Започнато е дело за саботаж по аварията на стълб за електропренос в Ленинградска област. Това съобщи в своя Telegram канал губернаторът на региона Александър Дрозденко. Инцидентът е станал тази нощ на територията на село Сусанински на Гатчински район.

Делото е поето от следствената служба на ФСБ в Санкт Петербург и Ленинградска област. Наказателно дело по чл. 281 ("Саботаж"). "), член 222.1 ("Незаконен трафик на взривни устройства") от Наказателния кодекс на Руската федерация. Следователите на ФСБ, заедно с експерти, извършват подробен оглед на мястото на инцидента.

За авария на стълб на електропровод, съобщи Дрозденко тази сутрин. Инцидентът е станал минута след полунощ, но в началото обаче не съобщаваше твърдо за подривна дейност. Електрозахранването на населените места не е било засегнато, тъй като е било поето от резервна линия.

Губернаторът призова жителите на Ленинградска област да бъдат бдителни и да съобщават на органите на реда за съмнителни лица и предмети.