Губернаторът на Брянска област Александър Богомаз съобщи, че е пресечен опит за проникване на "украински диверсанти", цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

"Днес граничното управление на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия в Брянска област пресече опит за проникване на територията на Руската федерация близо до село Случовск, Погарски район, на украинска диверсионно-разузнавателна група (ДРГ) с численост от 20 души", написа той в своя канал в "Телеграм"

"Подразделенията на въоръжените сили на Руската федерация съвместно с подразделенията на граничните войски нанесоха огнево поражение на противника", добави той.

Нито ФСБ, нито Министерството на отбраната коментираха тази информация.

Удар с дронове по петролна станция в Брянска област

Удар с дронове по петролна станция в Брянска област

Няма пострадали

Групата, наричаща себе си "Руски доброволчески корпус", каза, че отново е проникнала от Украйна на руска територия, в Брянска област

"Днес воините на Руския доброволчески корпус отново посетиха Брянска област! Въпреки факта, че губернаторът Богомаз вече съобщи за "успешно отблъскване на атаката на украинските ДРГ", ние отново го хващаме в лъжа! - се казва в съобщението в телеграм канала на "Руския доброволчески корпус".

Припомняме, че Брянска област попадна във фокуса на новините на 2 март, когато Русия съобщи за атака на "диверсанти" в района на граничните с Украйна села Любечани и Сушани. Тогава Москва съобщи за нападение от "десетки диверсанти", при което загина един човек, а едно десетгодишно дете беше ранено. То по-късно бе обявено от руските медии за герой, като бе съобщено, че то е спасило други две момичета, като ги е извело от атакуваната кола, след като самото то е било ранено, а чичо му, който е шофирал е бил убит. Отговорност за нападението тогава пое организацията "Руски доброволчески корпус" (РДК) с ръководител Денис Капустин.

Руското министерство на вътрешните работи обяви за федерално издирване командира на РДК Капустин на 27 март.

В бюлетина за Капустин (известен още под псевдонимите Денис Никитин и Белият Рекс) пише, че се издирва по член от Наказателния кодекс. По кой обаче не се уточнява.

Според Федералната служба за сигурност (ФСБ) Капустин е бил "организатор и пряк участник в атаката на 2 март 2023 г., извършена от членове на РДК срещу села в Брянска област". ФСБ го обвини в "опит за убийство" на основателя на телевизионния канал "Царьград" Константин Малофеев и в организиране на "саботаж и терористичен акт" с помощта на самоделно взривно устройство във Волгоградска област.

В сряда беше съобщено, че украински лек самолет се е разбил в Брянска област, граничеща с Украйна, пилотът е задържан.

ФСБ: Убихме украински саботьори в Брянска област

ФСБ: Убихме украински саботьори в Брянска област

Мерки за сигурност