Заместник-командващият руските сили в Украйна генерал-полковник Михаил Теплински вероятно лично е поел командването на военната група "Днепър" на Русия. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

Той заменя генерал-полковник Олег Макаевич. Отбелязва се, че въпросните руски сили отговарят за окупираните райони на Херсонска област, включително източния бряг на река Днепър.

Посочва се, че през последните седмици боевете в този участък на фронта са се засилили, тъй като украинските сили оспорват руския контрол върху източния бряг на реката.

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм

ISW: Украйна форсира река Днепър, но без сериозен плацдарм

Киев ще се нуждае от допълнителни ATACMS, за да поддържа оперативния ефект на фронта

Според британското разузнаване Теплински вероятно е високо ценен от руския Генерален щаб и има опит в командването на операции в района: той беше офицерът на място, отговарящ за сравнително успешното изтегляне на руските сили от западния бряг на Днепър през ноември 2022 г.

Почти сигурно е, че отблъскването на украинските атаки през Днепър и задържането на територия в окупираната Херсонска област остава цел с висок приоритет за руските сили в Украйна, допълват от британското МО.

Предполага се, че назначаването на Теплински е признак за засилен натиск върху руските сили, защитаващи района.

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Лондон: Русия и Украйна водят люти битки за малки острови по долното течение на Днепър

Зоната е стратегически важна за изтеглянето на войски от Запорожка и Донецка област