Украинските сили, разположени на западния бряг на река Днепър, често извършват нападения на източния бряг край град Херсон в опит да прогонят руските войски. Това заяви Юрий Соболевски, заместник-председател на областния съвет на Херсон, цитиран от "Ройтерс".

Руските сили държат източния бряг на Днепър в близост до Херсон, откакто се изтеглиха от града през ноември след месеци на окупация. Очаква се обаче Украйна да започне пролетна контраофанзива, за да се опита да си върне повече територия.

Соболевски обясни, че набезите на източния бряг имат за цел да намалят бойните способности на руските войски, които продължават да обстрелват Херсон, след като бяха принудени да се напуснат града. "Нашите военни много често извършват нападения по левия (източен) бряг. Украинските въоръжени сили действат, и то много ефективно", подчерта той.

Потвърждение за преминаването на Днепър от Въоръжените сили на Украйна край Херсон

Потвърждение за преминаването на Днепър от Въоръжените сили на Украйна край Херсон

Това вече бе съобщено в неделния доклад на ISW

"Резултатите ще дойдат, както се случи на десния бряг на Херсонска област, когато благодарение на сложна и продължителна операция те успяха да освободят нашите територии с минимални загуби за нашите военни. Същото сега се случва и на левия бряг", посочи Соболевски.

Русия превзе Херсонска област малко след пълномащабното си нахлуване в Украйна преди 14 месеца и оттогава продължава да държи контрола върху цялата територия на региона на изток от Днепър.

Според военни анализатори Украйна вероятно скоро ще започне контранастъпление, като една от основните цели може да бъде пробив на южния сухопътен коридор между Русия и анексирания от нея Крим. Отвоюването на цялата Херсонска област би било важна стъпка към постигането на тази цел.

Миналата седмица базираният в САЩ Институт за изследване на войната съобщи, че руски военни блогъри са публикували достатъчно геолокационни кадри за потвърждение, че украинските войски са установили позиции на източния бряг на Днепър.

Соболевски не разкри повече подробности, заявявайки, че военните операции изисква "информационно мълчание".

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Тихата цивилна съпротива, която победи Русия в Херсон

Или как украински граждани допринесоха за най-големия военен неуспех на Кремъл