Украинското разузнаване искаше потвърждение миналата есен, че служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), наблюдаващи окупацията на Херсон, са отседнали в малък хотел в южния пристанищен град.

Задачата е възложена на Долар: кодовото име на цивилен, който тайно е предоставял координати за насочване и информация за вражеските операции в Херсон и околностите.

"Ройтерс" проведе интервю с Долар и двама други членове на подземната партизанска мрежа в Херсон, след като градът беше отвоюван от украинските сили в началото на ноември.

Техните разкази представят рядка картина за това как информационните и саботажните операции са били координирани с украинските разузнавателни служби зад вражеските линии - операции, които все още продължават на други места в Украйна.

Американски служители твърдят, че подобни операции на групи от агенти на разузнаването, бивши войници и аматьори са допринесли за по-бързото отстъпление на руските войски от Херсон - един от най-големите военни неуспехи за Кремъл във войната, която е напът да отбележи първата си годишнина на 24 февруари.

Руските сили окончателно се изтеглиха от Херсон

Руските сили окончателно се изтеглиха от Херсон

На западния бряг на Днепър вече няма руски войски и техника

Долар, който отказа да разкрие името си от съображения за сигурност, разказа, че е шофирал покрай хотел "Нинел" - името на Ленин наобратно - със съпругата си, също оперативен агент, която използва кодовото име Косатка.

Въоръжените охранители, които двамата виждали редовно пред хотела, ги убедили, че служители на ФСБ действително са отседнали вътре. Долар обясни, че е уведомил за това своя ръководител в Службата за сигурност на Украйна.

Преди разсъмване на 5 октомври 2022 г. огромна експлозия избухва в хотела, както информират украинските медии и регионалният депутат Сергий Хлан, който посочва във "Фейсбук", че двама служители на ФСБ и седем руски военни са загинали.

"Получих SMS, който гласеше: "Погледнете какво се случва с хотел "Нинел", спомня си Долар. "Отидох и докладвах: "Вече няма хотел "Нинел".

Долар и Косатка получават отличия от украинския министър на отбраната Олексий Резников с благодарности за "сътрудничество с въоръжените сили", става ясно от снимка от 1 декември.

Март и Коля, другите двама членове на тяхната група, също са били наградени от Резников.

Запитан за съпротивителните операции в окупираната територия, служител от Главната дирекция на разузнаването на Украйна заяви, че "местното население оказва подкрепа", но не разкри повече подробности.

Операциите за насочване към служителите на руските служби за сигурност и за възпрепятстване на техните планове продължават в части от Източна и Южна Украйна, окупирани от руските сили, става ясно от няколко украински и руски служители, както и от членове на партизанската група в Херсон.

Институтът за изучаване на войната също съобщава, че украинската партизанска война се води в Мелитопол, Токмак и Мариупол на юг и Донецк и Сватово на изток.

Сергей Гайдай, губернаторът в изгнание на източната Луганска област, която е под руски контрол от миналия юни, заяви, че партизаните там провеждат саботажни операции и нападения срещу заподозрени колаборационисти на Москва.

В интервю от 23 януари той приписва на партизаните неотдавнашното нападение срещу железопътна линия, която руската армия използва за превоз на войски и оборудване, но отказва да предостави повече подробности от съображения за сигурност.

Ключов мост край Херсон се срути

Ключов мост край Херсон се срути

Антоновският мост е единствената шосейна връзка между Херсон и източния бряг на река Днепър

Партизани в плен

Рискувайки арест, разпит, изтезания и смърт, партизаните в Херсон окачиха синьо-жълтите национални цветове на Украйна по дърветата и разкриха координатите на руските позиции чрез Google Earth и други онлайн карти на украинските служители по сигурността, разказва Долар.

51-годишният Виталий Богданов, член на регионалния съвет, посочва, че по време на 8-месечната руска окупация е събрал и предал на правоохранителните органи в Киев информация, използвана по-късно за започване на разследване срещу заподозрени колаборационисти на руските сили.

"Успяхме да започнем много голям брой наказателни дела", отбеляза той.

Коля, част от групата в Херсон, обясни, че на групировката било разпоредено да не използва огнестрелни оръжия, защото информацията е по-мощно средство за съпротива.

Други партизани обаче вземат оръжия.

Алексей Ладин, адвокат в окупирания от Русия Крим, разказва, че е защитавал двама задържани там украинци, обвинени от ФСБ в насилствени нападения срещу руснаците.

Павло Запорожец е служил в украинската армия в периода 2014-17 г. и се е присъединил към украинското военно разузнаване по време на окупацията на Херсон. Той обаче е арестуван при опит да атакува руски военен нощен патрул и е изправен пред доживотен затвор по обвинения в международен тероризъм.

По думи на Ладин Запорожец е държан в арест в Симферопол и той и клиентът му са присъствали на предварително съдебно заседание в руския пристанищен град Ростов на Дон чрез видеовръзка на 2 февруари. Съдът нарежда Запорожец да бъде прехвърлен в арест в Ростов.

Според сведения на ФСБ, Запорожец - тогава 31-годишен, е бил арестуван в Херсон от руските служби на 9 май, докато е носел в себе си две гранати, въдица и две пластмасови бутилки, които направил на самоделни бомби.

Запорожец обяснил, че с него се е свързал служител на украинското разузнаване с кодово име Оптиум и се е съгласил да изпълнява разпорежданията му срещу 30 000 гривни (800 долара) на месец, според документите по делото на ФСБ.

Ладин уточнява, че разказът на ФСБ се основава на свидетелски показания, получени, когато клиентът му е бил измъчван по време на разпит, и в подкрепа на думите си показва копие от ръкописна бележка от Запорожец от миналия август, в която той твърди, че е бил бит и измъчван с електрошок, докато е бил в ареста.

Въпреки че някои подробности от данните на ФСБ са верни, службата лъжливо обвини Запорожец в умишлено атакуване на цивилни, както и на нощния патрул, обясни Ладин. По негови думи военните действия е трябвало да се извършат по време на комендантския час с намерението да се избегнат цивилни жертви.

Според Ладин "оптималното решение" би било размяната на Запорожец и друг клиент - Ярослав Жук, който е арестуван в Мелитопол през юни и обвинен в задействане на самоделна бомба - за руски военнопленници, държани от Украйна. Жук отрича да е атакувал цивилни цели, посочва Ладин.

ФСБ отказа да признае Запорожец като украински военнослужещ, отговарящ на условията за размяна на затворници, като заяви, че не могат да проверят документ, представен от защитата, който потвърждава статута му, обясни Ладин. В случая с Жук Ладин посочва, че клиентът му е боец, който попада под защитата на Женевската конвенция; ФСБ не приема тази позиция.

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Херсон остава част от Русия, натъртва Кремъл

Въпреки изтеглянето на руските сили

Бягство от Херсон

Долар, Коля и Март - друг член на групата - обясниха, че се чувстват принудени да се противопоставят на руското превземане на Херсон, тъй като не е имало организирана отбрана на техния град, който руснаците атакуват на 24 февруари.

Първият открит опит на Долар и Март да се изправят срещу руснаците идва на 1 март, когато двамата карат камион, натоварен с бетонни блокове, към Антоновския мост - главна входна точка към града, с цел да забавят напредъка на Русия.