През последните дни руските сухопътни сили са усилили своите атаки по оста Роботине в Запорожка област. Тази зона беше превзета от украинските военни по време на контранастъплението им през лятото на 2023 година, но оттогава се е превърнала в непрекъсната фронтова линия, коментира разузнаването на британското министерство на отбраната в ежедневния си доклад, резюме от който беше публикуван в социалната медия X, доскоро известна като Twitter.

Руската 58-а общовойскова армия и руските Въздушно-десантни войски (ВДВ), които оперират в района, понесоха сериозни загуби по време на украинската контраофанзива през лятото. Въпреки това, отчитайки по-ниското оперативно темпо през последните месеци, руските усилия за набиране на военнослужещи вероятно са позволили на техните военни части да възстановят силите си и да се активизират.

В последната седмица руските сили са засилили атаките си в няколко точки на фронтовата линия. Този стратегически ход вероятно има за цел да се разтегнат и разсеят украинските сили, давайки възможност на руската армия да натисне по оста Роботине.

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Шойгу се похвали с две нови армии само от професионални войници

Това е станало през 2023 година