Украинските сили продължават да предприемат настъпателни действия по Ореховската ос в Южна Украйна, като частите им достигат първата руска основна отбранителна линия, съобщава британското военно разузнаване в ежедневния си доклад, става ясно от публикация в социалната мрежа Х, известна доскоро като "Туитър".

Руските сили, основно съставени от елементи на 58-ма Обединена армия и въздушнодесантните сили, се стремят да спрат украинската контраофанзива, като същевременно поддържат собствената си офанзива по северната ос около Купянск.

Руските сили вероятно се стремят да отвлекат вниманието на Украйна от нейната контраофанзива, като по този начин я принуждават да раздели силите си между Орехов и Купянск.

Като се има предвид, че Русия постигна малки успехи близо до Купянск, откакто украинската контраофанзива започна през юни, е много вероятно Русия да се стреми да се възползват от тях, като продължава да осигуряват ресурси на оста. Така обаче Русия рискува да раздели силите си, докато се стреми да предотврати украински пробив на юг, коментират от британското разузнаване. 

Данилов: Русия няма шанс да победи Украйна военно

Данилов: Русия няма шанс да победи Украйна военно

Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов