Към средата на август 2023 г. руските войски продължават да използват понтонни преходи близо до Чонгар и Геническ на границата между Южна Украйна и окупирания Крим, според ежедневния доклад на военното разузнаване на британското министерство на отбраната.

На 6 август окупационните власти в Херсонска област съобщиха, че ракетите Storm Shadow са ударили Чонгарския мост, който преди това беше ударен през юни, причинявайки повреждането му и нарушавайки транспортните връзки между Крим и частично окупираната Херсонска област. В същия ден беше нанесен ракетен удар по малък мост през Тонкийския проток, свързващ Геническ с Арабатската коса.

Понтонните преходи едва ли ще могат да издържат напълно на потока от тежки превозни средства, превозващи боеприпаси и оръжия към фронта, според британското разузнаване.

Тесните места, създадени от ударите по мостовете, означават, че руските сили трябва да разчитат на транспортен коридор през Армянск в Северен Крим. Според авторите на доклада всичко това усложнява веригата за военни доставки.

Руските сили превзеха украинска крепост в района на Купянск

Руските сили превзеха украинска крепост в района на Купянск

Съобщи говорителят на бойната група "Запад" Ярослав Якимкин