Великобритания е малко вероятно да бъде в състояние да затегне санкциите срещу Русия по примера на САЩ, тъй като това изисква споразумение с целия Европейски съюз. Това съобщава британското издание The Telegraph, позовавайки се на британския финансов министър Филип Хамънд.

По думите му, докато Великобритания е член на Европейския съюз, тя с "редки изключения" няма независими възможности за санкции. Хамънд добави, че една от трудностите в работата в рамките на ЕС е необходимостта от постигане на консенсус с 28 страни. Според него това условие често означава "работа с най-малкия общ знаменател".

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

САЩ отлагат новите санкции срещу Русия

За да преговарят властите на двете държави, Тръмп отстъпва от позицията си

"Вероятно е честно да се каже, че в рамките на ЕС има твърде различна степен на ентусиазъм за по-голям натиск върху тази група хора", изтъкна Хамънд, имайки предвид руските олигарси, попаднали под ударите на санкциите на Запада. Министърът не е посочил конкретни страни, които възпрепятстват Лондон, но британските медии предполагат, че става въпрос за Австрия, Гърция и Италия.

В началото на април Вашингтон наложи нови санкции срещу Москва. Списъкът със санкции включва няколко големи руски олигарси и контролираните от тях компании, по-конкретно Олег Дерипаска и конролираната от него En+ Group, ГАЗ, "Базов елемент" и "Русал", Виктор Вакселберг и неговата група "Ренова", а също Сюлейман Керимов, Кирил Шамалов, шефът на "Газпром" Алексей Милер, шефът на ВТБ Андрей Костин и др.

Германия моли САЩ да я освободят от санкциите срещу Русия

Германия моли САЩ да я освободят от санкциите срещу Русия

Иска специални условия за германския бизнес