Нахлуването на китайските военновъздушни сили в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван не води до мир и стабилност в региона. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

Китайските военни полети, които се осъществиха близо до Тайван през последните дни не са благоприятни за мира и стабилността в региона, подчерта министър-председателят пред парламента.

Това, от което се нуждаем, е мирен договор и конструктивен диалог между хората от двете страни на Тайванския проток, посочи още той.

Припомняме, Тайван, спрямо който Китай има претенции, че е негова територия, се оплаква повече от година от многократни мисии на китайските военновъздушни сили във въздушното си пространство.

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

Тайван настръхна срещу поредна провокация на китайските ВВС

39 китайски самолета са навлезли в територията на островната държава

В неделя той съобщи за най-голямото нахлуване на китайските ВВС в зоната му за противовъздушна отбрана от октомври насам.

Китай засили натиска върху Тайван да приеме неговите претенции за суверенитет.

Тайван се очерта като ключов фактор в обтегнатите отношения между Китай и САЩ, най-важният международен поддръжник и доставчик на оръжия на острова въпреки липсата на официални дипломатически отношения.

Китай предупреждава за "драстични мерки", ако Тайван провокира към независимост

Китай предупреждава за "драстични мерки", ако Тайван провокира към независимост

"Следващата година ситуацията около Тайванския проток ще стане по-сложна и тежка"

Тайван настоява, че е независима държава и се зарича да защитава своята свобода и демокрация. Китай редовно определя острова като най-чувствителния въпрос в своите отношения със САЩ.

Въпреки че САЩ признават само единен Китай, те са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита и отдавна следват политика на "стратегическа неопределеност" относно това дали ще се намесят военно, за да защитят Тайван в случай на китайско нападение.