Британското правителството започна исторически трансфер на правомощия на Шотландия, съобщава Ройтерс.

Това е част от обещанието на Лондон да даде повече власт на Единбург, ако шотландците отхвърлят независимост, което и стана на референдум през септември 2014 година. Тогава повече от 50% от шотландците поискаха оставане в Обединеното кралство.

Проектозаконът, който ще бъде прокаран след парламентарните избори във Великобритания на 7 май, ще намали централизираната роля на британското правителство, което според критици може да доведе до начало на края на Обединеното кралство.

Вече някои политици в Англия, Уелс и Северна Ирландия поискаха повече власт.

Според промените Шотландия ще може да определя размера на данъка върху доходите, също ще има влияние върху социалните разходи и ще бъдат прехвърлени правомощия как шотландският парламент и други структури ще бъдат избирани и как ще работят.

Лидерите на останалите основни партии и аз обещахме нови правомощия на шотландския парламент, отбелязва британският премиер Дейвид Камерън в съобщение.

Основните британски партии се съгласиха да прокарат законодателството без значение кой ще спечели предстоящите избори.

Шотландската национална партия, която подкрепя независимост, приветства публикувания документ, но се оплака, че той не отива достатъчно далеч.