Преходът към новата система за наборна възраст в Русия може да започне още през пролетта, заяви Андрей Картаполов, председател на комисията по отбрана в Държавната дума.

"Преди началото на пролетния набор всеки военен комисариат ще трябва да прецени колко души попадат в обхвата на новите изисквания. А след това - да приведем тези данни в съответствие с военното задание", каза Картаполов в интервю за "Парламентская газета".

Според Картаполов "първите набори ще бъдат от "смесен тип" - т.е. хора на възраст между 18 и 30 години.

Пълното преминаване към новата система с минимална наборна възраст от 21 години и максимална възраст от 30 години ще отнеме от една до три години, заяви ръководителят на комисията в Думата.

"Според Картаполов ще са необходими изменения в съществуващото законодателство, по-специално в закона "За военния дълг и военната служба".

Понастоящем мъжете на възраст от 18 до 27 години могат да бъдат призовани на военна служба.

На 21 декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви плановете си за промяна на възрастовата граница за постъпване в армията на заседание на борда на Министерството на отбраната.

"При попълването на въоръжените сили наборната възраст постепенно ще бъде увеличена от 18 на 21 години, а възрастовата граница ще бъде увеличена на 30 години", каза министърът. По думите му се планира също така "да се предостави възможност на гражданите да постъпват на военна служба по договор от първия ден на постъпването".

По-рано, на 17 декември 2022 г., военният комисар на Московска област Алексей Астахов заяви, че не се планира увеличаване на срока на наборната военна служба в руските въоръжени сили. "Понастоящем Министерството на отбраната на Русия не предлага никакви промени в законодателството на Руската федерация, свързани с промени в условията на военната служба по наборна военна служба", каза той.