Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши, след като евролидерите номинираха Урсула фон дер Лайен за още един мандат като председател на Европейската комисия и избраха Кая Калас от Естония за следващ върховен представител на ЕС по външната политика. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи решението на Съюза да номинира Фон дер Лайен за втори петгодишен мандат няма да промени нищо.

"Г-жа Фон дер Лайен не е за нормализиране на отношенията между ЕС и Русия. Такава я познаваме, такава я помним. Нищо не се променя в това отношение", отбеляза Песков.

Въпреки че понякога в ЕС има разделения, блокът се мобилизира в опит да окаже финансова и военна помощ на Украйна срещу Русия, след като президентът Владимир Путин изпрати десетки хиляди войници в Украйна през 2022 г. Брюксел въведе редица пакети от санкции срещу Москва, за да се опита да я принуди да изтегли силите си.

Евролидерите договориха постовете на върха в Брюксел

Евролидерите договориха постовете на върха в Брюксел

Важно решение за ЕС

Относно избора на естонския премиер Кая Калас за върховен представител на ЕС по външната политика Песков посочи, че тя е известна с антируската си риторика.

"Г-жа Калас също не е демонстрирала никакви дипломатически наклонности досега и е добре известна у нас със своите абсолютно непримирими и понякога дори открито антируски изявления", заяви той.

"Затова не смятаме, че европейската дипломация ще допринесе по някакъв начин за нормализиране на отношенията. Перспективите по отношение на отношенията между Москва и Брюксел са лоши", обобщи говорителят на Кремъл.

Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

Мелони недоволна от номинациите за висшите постове в ЕС

Договореното пренебрегвало желанията на евроизбирателите