Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди в четвъртък, че НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Украйна бъде победена от рускитe сили, цитира думите му Newsweek.

Говорейки на изслушване на ръководената от републиканците комисия по въоръжените сили, за да обсъди скорошното му отсъствие, докато беше хоспитализиран за усложнения от операция на рак на простатата, Остин прогнозира, че руският президент Владимир Путин няма да "спре", ако Москва спечели войната в Украйна.

"Ние знаем, че ако Путин има успех тук (в Украйна), той няма да спре", каза Остин. "Той ще продължи да предприема по-агресивни действия в региона. И други лидери по света, други автократи, ще видят това и ще бъдат насърчени от факта, че това се случи и ние не успяхме да подкрепим демокрацията."

По-късно Остин каза, че балтийските нации - Латвия, Литва и Естония, са особено уязвими за бъдещите експанзионистични амбиции на Путин. И трите страни са членки на НАТО, което означава, че Русия по същество ще обяви война на целия стратегически алианс, като атакува отделна нация.

"Ако сте балтийска държава, наистина се притеснявате дали сте следващата (цел на Путин) или не", каза той. "Те познават Путин, знаят на какво е способен... И честно казано, ако Украйна падне, наистина вярвам, че НАТО ще се бие с Русия."

Напрежението между Русия и НАТО ескалира през последните месеци, като по границите на Алианса с Русия има военно натрупване. Длъжностни лица от Русия и страните-членки на НАТО все по-често изразяват загриженост относно войната в Украйна, която все по-често включва участието на Алианса.

Путин посочи опасенията относно разширяването на НАТО като една от първоначалните си причини да нахлуе в Украйна на 24 февруари 2022 г. Независимо от това, Алиансът продължи да се разраства в хода на войната. Финландия се присъедини през април 2023 г., докато нейната съседка Швеция изглежда вероятно ще последва примера й по-късно тази година.

Влизането на Швеция в Алианса ще завърши трансформацията на Балтийско море в "езерото на НАТО", тъй като всички други нации на водното тяло са членове. Единственото изключение е руският ексклав Калининград, който е на Балтийско море между Литва и Полша, както и зоната около Санкт Петербург на Финския залив.

Украйна се затруднява на бойното поле през последните седмици, докато се справя с недостиг на боеприпаси и оборудване, който потенциално може да бъде коригиран с повече помощ. Русия превзе град Авдеевка на 17 февруари и още три села в района по-рано тази седмица.

По време на изслушването в Камарата на представителите в четвъртък Остин каза, че провалът на САЩ да осигурят повече помощ за Украйна е изпратил неблагоприятен сигнал към света и е попречил на увереността и морала на украинската армия.

"Нашите съюзници са обезпокоени от посланието, което изпращаме", каза Остин. "Разбира се, това повлия на морала на украинските войски. Ако продължим по този път, това ще бъде подарък за Путин и ние със сигурност не искаме това да се случи."

"Докато другите гледат на това, те ще се запитат дали сме надежден съюзник или надежден партньор", добави той. "И това е много тревожно и за нас."

Пентагонът обмисля да изпрати военна помощ на Украйна и без одобрението на Конгреса

Пентагонът обмисля да изпрати военна помощ на Украйна и без одобрението на Конгреса

Той може да използва последния си наличен ресурс и без гаранции, че средствата ще му бъдат възстановени