Пентагонът обмисля дали да използва последния наличен ресурс за военна помощ в подкрепа на военните усилия на Украйна срещу Русия, дори и без гаранции, че след това средствата ще му бъдат възстановени от Конгреса, съобщават "Укринформ" и Си Ен Ен.

Министерството на отбраната на САЩ все още разполага с около 4 милиарда долара от собствения си бюджет за изтегляне на средства за Украйна, които би могло да използва, за да изпрати военно оборудване на Киев.

Досега Пентагонът не беше склонен да похарчи останалите пари без гаранции, че те ще бъдат възстановени от Конгреса чрез искане на администрацията за допълнително финансиране в размер на 60 милиарда долара.

Украйна се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ на месец през 2024 г.

Украйна се нуждае от 3 млрд. долара финансова помощ на месец през 2024 г.

Бюджетният дефицит на страната е около 37 милиарда долара тази година

Все още не няма решение по въпроса, но през последните няколко седмициразговорите за този вариант и друг евентуален план Б стават все по-належащи, тъй като ситуацията на бойното поле в Украйна е все по-тежка, разкриха официални лица.

Американският президент Джо Байдън обсъди с ръководството на Конгреса належащата необходимост от одобряване на новия помощен пакет за Украйна.

Последният пакет на САЩ за Украйна на стойност 250 милиона долара беше обявен на 27 декември.

По-рано тази седмица украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Украйна няма да спечели войната без продължаващата подкрепа на САЩ.

САЩ не могат да отпускат повече средства на Украйна без одобрението на Конгреса

САЩ не могат да отпускат повече средства на Украйна без одобрението на Конгреса

САЩ нямат магически портфейл за нови средства за Украйна