Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза, че на 27 декември миналата година Вашингтон е отпуснал последната одобрена партида военна помощ за Украйна. Според него, ако през следващите седмици Конгресът не одобри нов пакет за подкрепа за Украйна, в бюджета няма да има повече средства за това, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

В края на миналата година Конгресът не прие законодателство, предоставящо 61 милиарда долара военна помощ на Украйна, както беше поискано от администрацията на президента Джо Байдън.

Републиканците, които контролират долната камара на парламента, настояват, че помощта за Украйна трябва да бъде отпусната едновременно със засилена борба срещу нелегалната имиграция през южните граници на страната.

В отговор на въпрос на репортери за помощта за Украйна Кърби каза, че последният пакет, за който има средства в бюджета, е официално одобрен преди Нова година.

"Това е. Трябва да приемем допълнително законодателство за финансиране, за да можем да предоставим нова помощ за сигурността на Украйна," казва той.

Той уточни, че помощта, която беше одобрена на 27 декември, може да пристигне в Украйна след няколко седмици.

Но след това, без допълнително финансиране, нямаме друг магически портфейл, който бихме могли да използваме за подкрепа на Украйна, каза Джон Кърби

На 27 декември САЩ обявиха, че са изпратили 250 милиона долара помощ на Киев. Този пакет включва боеприпаси за системите NASAMS и HIMARS, артилерийски снаряди с калибър 155 mm и 105 mm, зенитни ракети Stinger, противотанкови ракети TOW и противотанкови системи Javelin и AT-4.

Ръководството на Сената на САЩ съобщи, че следващото гласуване по въпроса за отпускане на нов пакет от военна помощ на Украйна може да се проведе не по-рано от началото на 2024 г.

WP: Япония предоставя ракети за Patriot на Украйна чрез САЩ

WP: Япония предоставя ракети за Patriot на Украйна чрез САЩ

Законодателната промяна ще бъде приета в петък