Поради недостига на системи за противовъздушна отбрана в Украйна и липсата на решение от Конгреса на САЩ за по-нататъшна помощ на Киев, Вашингтон вече разчита на помощ от партньори извън Европа, а именно Япония, се казва в статия на Washington Post.

Очаква се тази седмица Япония да формализира промяна в политиката, която ще й позволи да изпрати десетки ракети за системата Patriot в Съединените щати, за да подсили американските арсенали, съобщава вестникът. Това ще позволи гъвкавост при изпращането на по-модерни средства за противовъздушна отбрана в Украйна, която има остра нужда от тях, докато Киев се готви да отразява руските атаки през зимата.

Япония произвежда ракети за тази водеща американска система за противовъздушна отбрана. Поправките няма да споменават директно Patriot, но ще отговорят на ключово искане на администрацията на Джо Байдън, казаха източници на вестника. Обсъждането на проблема продължава.

Според Washington Post президентът Байдън е обсъдил въпроса с японския премиер Фумио Кишида през август по време на тристранна среща на върха с Южна Корея и след това отново на срещата на върха в Сан Франциско през ноември.

Япония беше първата източноазиатска страна, която се присъедини към западните санкции срещу Москва, припомня изданието. Очаква се кабинетът да обяви промените още в петък.

Ракетите за системата Patriot няма да отидат директно в Украйна, подчертава изданието, Япония обмисля възможността да изпрати десетки ракети в САЩ за попълване на резервите, подчертава Washington Post.

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Bloomberg за помощта за Украйна: Какво ще стане, ако Путин победи?

Авторите на материала рисуват песимистична картина