Един от предполагаемите убийци на Александър Литвиненко е изпратил тениска с надпис „ядрена смърт чука на вратата ви” до Великобритания години след смъртта на Литвиненко, съобщава „Гардиън”.

Твърди се, че Андрей Луговой е дал тениската на свой колега в Москва и го помолил да я занесе като „подарък” на милиардера Борис Березовски, приятел на отровения шпионин на КГБ Литвиненко. Това се случило през 2010 г.

На предната част на черната фланелка било изписано „Полоний-210 ЦСКА Лондон, Хамбург, следва”, докато на гърба било щамповано „ЦСКА Москва Ядрена смърт чука на вратата ви”.

В доклада на британските разследващи за смъртта на Литвиненко се посочва, че написаното на тениската демонстрирало, че Луговой е одобрил убийството на Литвиненко. Било очевидно също така, че това е заплаха за Березовски.

„Освен това тениската може да се разглежда като признание от Луговой, че е отровил Литвиненко, направено в момент, когато той е бил уверен, че никога няма да бъде екстрадиран от Русия и пожелал да се подиграе на Березовски с този факт. В противен случай това може, вероятно, да се разглежда като изключително безвкусна шега”, се посочва доклада на британските разследващи.

Березовски почина в дома си в Бъркшър през 2013 г. Той беше изгнаник във Великобритания, тъй като Русия настояваше за неговата екстрадиция. Березовски беше в конфликт с руския президент Владимир Путин.