Военното ръководство на Украйна беше предупредено за възможна операция на Русия. Така президентът на Беларус Александър Лукашенко коментира тази сутрин нахлуването на руски войски в Украйна, включително и от територията на Беларус. До миналата седмица Русия отхвърляше опасенията на западните страни за евентуално нахлуване в Украйна и не само проведе сериозни съвместно военно учение с Беларус, но и обяви, че удължава срока му.

Лукашенко събра на оперативна среща военните. По думите на Лукашенко украинските военни са могли да реагират и по друг начин, но не са послушали съветите му.

Президентът на Беларус даде пример от историята как би могло да се предотврати сблъсък между двете страни. Примерът е с Хрушчов, който се обажда на Кенеди пред нощта и спира термоядрената война. "А тук, видите ли, беше трудно да се обадите, да вдигнете телефона. Копеле!", казва Лукашенко по повод украинските лидери.

Путин официално започна война срещу Украйна
Обновена

Путин официално започна война срещу Украйна

Очевидци съобщават за взривове в украински градове…

Беларуският президент каза още, че е съгласен с позицията на Китай относно ситуацията в Украйна и че все още може да бъде предотвратен пълномащабен конфликт.

"Китайците, мъдри хора, казват: "Вратата още не е затръшната. Този конфликт все още може да бъде предотвратен", казва Лукашенко и обяснява, че това може да стане на масата за преговори, но само ако западните страни и НАТО предварително се съгласят по въпросите, които да бъдат обсъдени.

Тази сутрин руският президент Путин обяви провеждането на специална военна операция в Донбас като операция за "демилитаризация и денацификация". Той заяви, че пълномащабна операция на територията на цяла Украйна не се предвижда, но информациите от там свидетелстват за други, тъй като взривове се чуват далеч отвъд териториите в Донбас. Владимир Путин също така в обръщението си поиска от руските военни да не се подчиняват на престъпния режим, който управлява в Украйна.