В центъра на Минск силите на вътрешните войски на Беларус бяха разположени, а протестиращите продължават да се събират от различни части на града по главните улици, съобщи изданието NEXTA в своя канал в Telegram.

Заедно с военните и специалните полицейски части, по улиците на столицата се разполага специална техника, включително водни оръдия. Поради блокираните от протестиращите пътища полицейските автомобили не винаги успяват да стигнат до мястото на сблъсъците.

КГБ на Беларус: Готвеше се атентат срещу лидер на опозицията

КГБ на Беларус: Готвеше се атентат срещу лидер на опозицията

Напрежението в страната не стихва

Силите за сигурност се опитват да предотвратят концентрацията на жители на Минск на едно място, извършват се активни задържания.

Според NEXTA, по протестиращите се стреля с гумени куршуми и се хвърлят шумови гранати. Протестиращите се оттеглят в дворове след жестоки сблъсъци за прегрупиране.

3000 души задържани на протестите в Беларус

3000 души задържани на протестите в Беларус

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали

Алексей Навални съобщи в "Туитър", че властите в Беларус са ограничили достъпа до "Ютюб". В специално телевизионно интервю новият стар президент Александър Лукашенко обвини Запада, че спира интернета за Беларус.

Президентските избори в Беларус се проведоха на 9 август. След затварянето на избирателните секции в редица градове на републиката започнаха нерегламентирани протести срещу измами в гласуването за държавен глава.

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

По улиците на големите градове в Беларус недоволни от резултата граждани излязоха на протести. Има десетки задържани и много пострадали при сблъсъците с полицията.

В отговор полицията и вътрешните войски използваха сълзотворен газ, звукови и сълзотворни гранати, и каучукови куршуми срещу демонстрантите.