Около 3000 души са задържани на протестите в Беларус. В Минск са арестувани около 1000 души, съобщиха от Министерството на вътрешните работи, цитирани от ТАСС и други медии.

Граждани на Беларус протестират с палатки във Варшава

Граждани на Беларус протестират с палатки във Варшава

Поляците им носят храна и вода

Ведомството уточнява, че не са използвани бойни оръжия и няма загинали.

След президентските избори протестни акции е имало в 33 населени места, допълва министерството.

39 полицаи са ранени. Повече от 50 демонстранти са пострадали.

Според Центъра за човешки права "Вясна", цитиран от АФП, протестиращ е убит и десетки са ранени, след като полицията в Беларус е използвала зашеметяващи гранати, гумени патрони и сълзотворен газ, за да разпръсне демонстранти, които оспорват резултатите от президентските избори, спечелени от дългогодишния лидер Александър Лукашенко.

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

По улиците на големите градове в Беларус недоволни от резултата граждани излязоха на протести. Има десетки задържани и много пострадали при сблъсъците с полицията.

От центъра поясниха, че млад протестиращ е получил травма на главата при удар от полицейски автомобил. Лекарите не са успели да го спасят.

Представител на неправителствената организация каза, че повече от 300 души са арестувани в неделя, включително над 150 в столицата Минск.

Десетки са ранени в резултат на сблъсъци с полицията. Най-малко десетима са хоспитализирани.

Говорител на Министерството на вътрешните работи уверява, че няма загинали.

Беларус провежда избори на фона на протести

Беларус провежда избори на фона на протести

Лукашенко иска да спечели на всяка цена, Тиханоская призова привърженици да наблюдават избирателните секции

Междувременно Полша призова за извънредна среща на върха на ЕС относно ситуацията в Беларус.

"Властите използваха сила срещу гражданите си, които настояват за промяна в страната. Трябва да подкрепим беларуския народ в стремежа им към свобода", обяви полският премиер Матеуш Моравецки.

Руският президент Владимир Путин поздрави Лукашенко за преизбирането му. Кремъл съобщи, че Путин е изпратил на Александър Лукашенко поздравителна телеграма, в която изразява надежда за задълбочаване на руско-беларуските отношения във всички сфери.

Съгласно данните на Централната избирателна комисия Лукашенко, който управлява Беларус от 1994 г., е подкрепен от 81,35 на сто. На второ място е Светлана Тихановска с 8%. От щаба на Тихановска заявиха, че не признават резултатите и подчертаха, че тя е събрала 70-80% подкрепа.