Граждани на Беларус започнаха да поставят палатки в посолството на страната в полската столица Варшава, съобщи РИА Новости.

От сутринта, когато се разбра, че по предварителни данни досегашният президент Александър Лукашенко печели на изборите в Беларус, вече има две палатки в близост до сградата на дипломатическата мисия на ул. "Вертничи". По този начин няколко души протестират срещу резултатите от президентските избори и строгото отношение на властите към демонстрантите. 

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

Лукашенко печели 79.7% от гласовете на изборите в Беларус

По улиците на големите градове в Беларус недоволни от резултата граждани излязоха на протести. Има десетки задържани и много пострадали при сблъсъците с полицията.

Участниците в акцията донесоха със себе си звукоизолиращо оборудване и слушаха беларуска музика. Местните жители симпатизират на случващото се и носят храна и вода в посолството.

На място са и няколко полски полицаи, които не пречат на протестиращите. Органите на реда предупредиха, че във Варшава само до 22.00 часа може да се шуми и наблюдават какво се случва от колата си.

Беларус провежда избори на фона на протести

Беларус провежда избори на фона на протести

Лукашенко иска да спечели на всяка цена, Тиханоская призова привърженици да наблюдават избирателните секции

Президентските избори в Беларус бяха на 9 август. След закриването на избирателните секции в Минск започнаха бунтове, които продължиха до понеделник сутринта. Има арестувани. Органите на реда използваха светлошумови гранати и водни оръдия, за да разпръснат протестиращите. Министерството на вътрешните работи на Беларус все още не е съобщило броя на задържаните. В момента ситуацията в града е спокойна.