Президентът на Беларус Александър Лукашенко и руският му колега Владимир Путин са провели телефонен разговор в неделя, според телеграм канала Пул Первого, близък до пресслужбата на беларуския президент, съобщи "Интерфакс".

"Лукашенко и Путин обсъдиха три блока от въпроси на сътрудничеството - обща програма за взаимодействие в икономиката, политиката, въпросите на сигурността. По-специално, те говориха за по-нататъшни действия в рамките на съюзната държава за гарантиране на сигурността на Беларус и Русия", уточниха те.

"Основното, за което се разбрахме, е да определим датата на срещата в близко бъдеще. Нейната основна цел ще бъде да се контролира изпълнението от двете правителства на указанията, дадени по-рано от президентите. На първо място в областта на заместване на вноса и във всички области на антисанкционно взаимодействие", се допълва в съобщението.

Русия и Беларус провеждат щабна тренировка на войските си

Целта е осигуряване на военната сигурност на съюзната държава

Също така, беше обсъдена подготовката за заседанието на Висшия държавен съвет. Поради факта, че заседанието на Съвета на министрите на съюзната държава е насрочено за февруари, Висшият държавен съвет ще се проведе през април-май. На срещата се очаква да бъдат формализирани съществуващите споразумения, подписани съответните документи.

"Преди това обаче държавните глави ще обсъдят и изяснят целия кръг от текущи въпроси по време на предстоящата среща", казаха те.

Припомняме, че руските сили използваха Беларус като плацдарм за неуспешната си атака срещу украинската столица Киев през февруари миналата година, а неотдавнашна поредица от съвместни военни действия в Беларус разпали спекулациите, че Москва може да разчита на Минск да се присъедини към нейната война в Украйна - нещо, което Минск изключи.

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Подразделенията на териториалните войски са предислоцирани в Беларус