Русия и Беларус започнаха едноседмична щабна тренировка на съвместното командване на общата си регионална войскова групировка, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на беларуското министерството на отбраната.

Обучението е част от подготовката за съвместни военни учения, които двете страни ще проведат през септември в Русия, уточняват от ведомството.

Целта на учението е "осигуряване на военната сигурност на съюзната държава".

Беларус е близък съюзник на Русия и позволи на президента Владимир Путин да използва територията на страната като плацдарм за нахлуването на руските сили в Украйна на 24 февруари. Двете страни планират да проведат съвместни авиационни учения през втората половина на януари, които започват от следващия понеделник.

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Беларус удължи бойната готовност на армията до 30 януари

Подразделенията на териториалните войски са предислоцирани в Беларус

На 10 октомври Александър Лукашенко обяви началото на формирането на регионална групировка войски, чиято основа ще бъдат военнослужещи от беларуските въоръжени сили. Според Лукашенко решението за създаването на групата е взето по време на преговорите с Владимир Путин.

Украинските власти предупреждават от месеци, че Беларус и Русия може да планират съвместно нахлуване през северната граница на Украйна.

В същото време, според представители на украинските власти, те не разполагат с разузнавателни данни, които да показват формирането на група войски, необходима за подобно нахлуване.

Британското разузнаване: Русия подготвя мобилизирани в Беларус

Британското разузнаване: Русия подготвя мобилизирани в Беларус

Те обаче са оборудвани със стара техника