В последния доклад на разузнаването на Министерството на отбраната на Обединеното кралство се разкрива как Русия използва Беларус като полигон за обучение на мобилизирани войници, съобщава руската служба на Би Би Си.

Русия очевидно е завършила обучението за новата Втора гвардейска мотострелкова дивизия в Беларус, което започна през есента на 2022 г., пише в доклада. По-голямата част от нея вече е върната обратно в Русия, но почти сигурно ще бъде активирана отново за операции в Украйна.

Втора гвардейска мотострелкова дивизия е част от Първа гвардейска танкова армия и претърпя тежки загуби в началния етап на конфликта.

Сега тя се състои основно от мобилизирани войници, които работят със стара техника, извадена от складовете. Бойната ефективност на дивизията вероятно ще бъде ограничена, въпреки няколкоседмичното обучение.

Много е вероятно други руски части също да бъдат изпратени в Беларус за подобно обучение и Русия вероятно ще продължи да използва този модел, за да допълни личния си състав в Украйна.

Припомняме, че президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви на 24 януари, че Украйна предлага на страната му да подпише пакт за ненападение, докато провежда учения на бойци, които представляват потенциална заплаха за националната сигурност на Беларус. Междувременно, за да поддържа армията си в бойна готовност, Беларус удължи проверките на готовността на военнослужещите си до 30 януари

В момента са в ход и съвместни въздушни и тактически учения, които започнаха на 16 януари и ще продължат до 1 февруари и съвпадат като време с руско-белоруските маневри "Съюзническа решимост-2022", които ще продължат до 20 февруари. Руското министерство на отбраната информира за изграждането на съвместна регионална военна групировка между Беларус и Русия .

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Британското разузнаване: Руско-беларуските учения не са подготовка за инвазия

Те ще се проведат от 16 януари до 1 февруари