Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Русия в измама за цените на газа и призова да не се засягат от последствията, пише "Лентата.ру", позовавайки се на БЕЛТА.

Лукашенко е удивен, че в Москва започнаха да обсъждат визитата в Минск на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и намекнаха, че е възможно посещение и на президента Доналд Тръмп.

По време на посещението на Добрушската хартиена фабрика държавният глава разказа, че на 7 февруари планира среща с руския си колега Владимир Путин и ще му обясни, че е "настъпил нелекия момент на истината".

Лукашенко напомни, че по време на покупката "Белтрансгаз" от Москва са обещали за пет години да изведат цените на газа за републиката на вътрешноруско ниво. Вместо това руската страна се направи че нищо не е било и забрави за обещанието.

"Ние искаме само честни, чисти и прозрачни отношения. Ако те не искат - нека ни кажат за това. И не крещят: "Ах, Помпео дойде. Утре Тръмп ще дойде... Какво ще правят те?", възмути се Лукашенко. Той подчерта, че Беларус има право да провежда независима външна политика и това не вреди на Русия.

Помпео посети Минск на 1 февруари. Това бе първата визита на държавния секретар на САЩ в Беларус.

В хода на пресконференцията той съобщи, че републиката се е доближила до сваляне на санкциите и предложи да се обезпечи нейният нефт на 100%. Той призова Беларус да не се поддава на каквато и да е сила, а да определят свои приоритети. След неговата визита Лукашенко се обяви за завършване на "студения период" в отношенията със САЩ.

В края на януари Лукашенко заяви, че Русия е "хвърлила" Беларус, не извеждайки цените на газ на еднакво ниво. Така той утвърди, че Москва в резултат на данъчна маневра иска да продава на републиката нефт по цени над световните. Заради това Лукашенко поиска да се търсят алтернативни доставки. Тази седмица беларуска делегация ще посети Казахстан.