Президентът на Беларус Александър Лукашенко призна, че през 90-те години на миналия век е наредил на Националната банка да напечата пари, които са липсвали в бюджета.Речта на държавния глава беше излъчена по телевизионния канал ONT.

"Бях инструктиран никога да не се скъсявам. Ако тогава бяхме разделили фермите на стотинки, днес щяхме да загинем, щяхме да гладуваме. С тази бедност решихме да върнем дълговете на хората.

Минск обвини Запада в опит да отприщи гражданска война в Беларус

Минск обвини Запада в опит да отприщи гражданска война в Беларус

С помощта на незаконни въоръжени групировки, създадени в Украйна

А пари нямаше. (...) Днес мога честно да кажа, че дадох заповед на председателя на Националната банка Пьотр Прокопович: ще печатаме там, където няма достатъчно пари", заяви Лукашенко по време на посещение във фермата "Журавлиное" в Пружански район, Брестка област, в петък.

"Разбира се, без да казваме нищо за това, ние печатахме пари. Предоставяхме ги за селскостопански проекти. Разказвам това, за да разберете, че създавахме селскостопански обекти с цената на усилията на целия беларуски народ (...)

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Този ход е в отговор на санкциите на Запада

Само благодарение на търпението на беларусите и нашата упоритост. Продължихме и го направихме. Тоест, селското стопанство работи", добави беларуският президент.