Беларус няма да позволи на Запада да разпали конфликт на територията на страната с помощта на незаконни въоръжени групировки, създадени в Украйна. Това заяви беларуският министър на отбраната Виктор Хренин по време на 10-ата Московска конференция за международна сигурност, съобщава ТАСС.

"Действията на западните държави за създаване и обучение на националистически военни формирования като полка "Калиновски" са тревожни. Според нас тяхната бъдеща цел е съвсем очевидна - началото на гражданска война на територията на нашата страна. Република Беларус няма да допусне Западът да отприщи вътрешен въоръжен конфликт на наша територия с помощта на такива незаконни въоръжени формирования", категоричен бе той.

Беларус вижда желание за сътрудничество от Запада

Беларус вижда желание за сътрудничество от Запада

Въпреки конфликта и различията в позициите

Хренин подчерта, че "в тигела на украинския военен конфликт те продължават да изковават сили за война срещу Беларус".

Министърът припомни, че съгласно военната доктрина на Минск "действията на държавите, които подготвят терористични и екстремистки организации на своя територия за нападение срещу Република Беларус или за разгръщане на вътрешен въоръжен конфликт в Беларус, са военна заплаха за нас".

Ние ще локализираме тази военна заплаха с всички налични сили и средства, включително чрез превантивни мерки, увери той.

Беларус готова с ответни мерки при санкции от Запада

Беларус готова с ответни мерки при санкции от Запада

В случай на конфискация на беларуска собственост на Запад