Беларус получава много сигнали от западните страни за тяхната готовност за сътрудничество. Това съобщи в неделя министър-председателят Роман Головченко, цитиран от БелТА.

Има много сигнали за готовност за работа с нас. Виждате, че санкциите, наложени както на Русия, така и на Беларус, се отразяват върху тези, които го правят", каза той.

Головченко отбеляза, че "Европа се готви за най-тежката зима", така че в близко бъдеще може да настъпят определени промени.

Премиерът посочи още, че "за шест месеца износът за т. нар. неприятелски страни е 3,5 милиарда долара".

Беларус готова с ответни мерки при санкции от Запада

Беларус готова с ответни мерки при санкции от Запада

В случай на конфискация на беларуска собственост на Запад

Припомняме, че в събота Головченко заяви, че западните санкции не са спрели напълно търговията на Беларус с Европейския съюз. Според него "както частни, така и държавни компании" продължават да си сътрудничат с Беларус.

Също така той предупреди, че Минск възнамерява да отговори остро в случай на конфискация на беларуска собственост на Запад.

Той добави, че засега няма пряка конфискация на беларуска собственост на Запад и Минск не предприема никакви мерки в тази посока.

Преди дни латвийските депутати приеха изявление, в което Русия се обявява за "държавен спонсор на тероризма", а действията й в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ". В изявлението бе засегнат и Беларус като съюзник на Русия. 

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Беларус замразява чуждестранни участия в 190 компании

Този ход е в отговор на санкциите на Запада