Президентът на Беларус Александър Лукашенко е уверен, че опитът за възраждане на нацизма в Беларус се е провалил, въпреки финансовите инжекции и прякото чуждестранно участие в организирането на протести. Това коментира той по време на посещение на специалните полицейски части в Минск.

"Водеща роля в организирането на улични бунтове играят чуждестранни кукловоди и техни съмишленици колаборационисти, които не бяха в състояние да покажат политическата си значимост по друг начин", каза Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тихановская обеща победа над Лукашенко, ЕС я награди за защита на права

Тя иска по-строг отговор от Европа

"Вече сме виждали такива хора в германските кинохроники, маршируващи ентусиазирано с бяло-червено-бели знамена и портрети на фюрера", допълни беларуският държавен глава.

Според Лукашенко "опитът да се съживи подобно нещо" сега "практически е провален".

"Невъзможна е героизацията на нацизма в страна, която е загубила всеки трети свой гражданин", настоя Лукашенко и отбеляза, че времето е минало, страстите малко са се уталожили и хората били видели с очите си кой е жаден за власт в Беларус.

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

Над 130 задържани на нов протест срещу Лукашенко в Беларус

В Минск и други градове се проведоха демонстрации и днес

Протестни акции се провеждат в Беларус от изборите на 9 август насам, на които според официалните изборни власти Лукашенко спечели 80,1% от гласовете. Светлана Тихановска зае второ място с 10,12% от гласовете, но тя не призна резултатите от гласуването. В началото протестите бяха особено масови и доведоха до жестоки сблъсъци между протестиращи и полиция. Опозицията призовава протестите да продължат до обявяването на нови избори.

Напоследък протестите се провеждат в нов формат, като не са толкова многочислени, колкото по-рано. Митингите се провеждат под бяло-червено-бели символи, като противниците на властите посочват, че бяло-червено-бялото знаме е било използвано в Западна Беларус от представители на белоруското национално движение в борбата за независимост на страната, а властите казват, че беларуски колаборационисти (с режима на Хитлер) са марширували под него по време на Втората световна война.

Борел: Лукашенко е в същата ситуация като Мадуро

Борел: Лукашенко е в същата ситуация като Мадуро

И двамата "заемат длъжностите в резултат на избори, чиято легитимност" ЕС не признава