Президентът на Беларус Александър Лукашенко вижда "колосален напредък" в развитието на сътрудничеството с Русия, но вярва, че двете страни трябва да работят върху създаването на Съюзна държава, обяснява той в Санкт Петербург на среща с руския президент Владимир Путин, съобщава ТАСС.

"Колосален напредък", така Лукашенко определя сътрудничество с Русия в различни области. Според него в момента Беларус купува от Русия "не само суровини, но и компоненти".

"Повече от 10 милиона руснаци работят в руски предприятия, с които нашите предприятия имат контакти, произвеждащи готови продукти. Представете си колко хора са обвързани с нашия стокооборот и съвместното производствено сътрудничество", обяснява той, цитиран от "БелТА".

Протести в Беларус срещу сближаване с Русия

Протести в Беларус срещу сближаване с Русия

След срещата между Путин и Лукашенко

"Наистина направихме много. И не само социално... Направихме много в икономиката", добави президентът на Беларус.

Според него, след разпадането на СССР, Беларус и Русия "не са се отдалечили ​ една от друга нито в икономиката, нито в политиката, нито в социалната сфера. Това също е голямо постижение, на това споразумение (за създаването на Съюзната държава)... Но правилно казахте: има още над какво да се работи".

Лукашенко отбелязва, че двете страни са създали противовъздушна отбрана, групиране на войски, както и единно пространство за работата на специалните служби. "Никога не сме имали въпроси с вас относно въздушния транспорт. Летищата ни работят много ефективно", допълва той.

Президентът на Беларус отбелязва, че страните винаги са отчитали липсата на "въпроси към дипломатическите институции". "Имаме единна граница, митници на запад. Днес 110 милиона тона товари се движат от изток на запад и от запад на изток през Беларус. Това е единна митница, граница".

Той коментира, че компанията "Беларуснефт" се завръща и работи в Русия, предоставяйки не само услуги, възобновяване на стари находища, но и производство на нефт заедно с други компании.

Беларус отрича да е във военен съюз с Русия

Беларус отрича да е във военен съюз с Русия

Лукашенко никога нямало да поведе танкове срещу Полша и Украйна

Министърът на икономическото развитие на Русия Максим Орешкин коментира все още несъгласуваните въпроси между Русия и Беларус в рамките на Съюзната държава

По време на среща между Путин и Лукашенко е обсъдено постигнатото след преговорите в Сочи.

"Имахме много интензивна и много ефективна дейност с Дмитрий Николаевич Крути, мой колега по този въпрос", обяснява Орешкин.

В момента "има три групи въпроси, които блокират окончателните споразумения: това са споразумения в петролния сектор, споразумения в газовия сектор и споразумения в данъчната сфера".

По-рано белоруският посланик в Русия Владимир Семашко заяви, че страните по преговорите в Сочи се договориха за проекти на пътни карти за интеграция по въпросите на електроенергийната индустрия и митническото сътрудничество.

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Лукашенко отказва Беларус да стане част от Русия

Въпреки че преговарят за конфедерация с общ парламент и единен пазар