Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще направи държавно посещение в Китайската народна република на 28 февруари. Визитата ще продължи четири дни, до 2 март.

Лукашенко ще обсъди с китайското ръководство целия спектър от двустранни отношения и международни въпроси, посочват от пресслужбата на беларуския президент. "В центъра на вниманието ще бъдат развитието на търговско-икономическото, инвестиционното и хуманитарното сътрудничество, реализацията на съвместни мащабни проекти, взаимодействието в политическата сфера, отговорът на най-острите предизвикателства в настоящата международна ситуация", заявяват от президентската пресслужба.

В рамките на посещението Лукашенко ще се срещне и с президента на Китай Си Дзинпин, като ще бъде направен "анализ на постигнатото и ще се очертае максималното реализиране на потенциала на новите нива на отношенията". Очаква се след разговорите да бъде подписан голям пакет от документи за развитието на отношенията в ключови области.

Според президентската пресслужба в Пекин Лукашенко ще проведе и няколко срещи с високопоставени китайски служители и водещи китайски корпорации.

В прессъобщението не се посочва освен с израза "отговор на най-острите предизвикателства в настоящата международна ситуация", тема на посещението да стана предложения от Пекин мирен план за урегулиране на конфликта между Русия и Украйна, който продължава вече една година.

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна
Обновена

ЕС и НАТО гледат скептично на мирния план на Китай за Украйна

На Пекин не може да се има доверие, смята Столтенберг