Президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че конституцията на страната би могла да бъде "подобрена", за да сподели някои от правомощията си, но не и в близко бъдеще, съобщава "Ройтерс".

Лукашенко управлява авторитарно Беларус от 1994 г. насам, през което време той промени конституцията, за да засили контрола си и да разкара опозиционните сили от парламента.

В ежегодното си обръщение към депутатите, в което отбеляза свалянето от власт на премиера на Армения, Лукашенко заяви, че обмислял децентрализирането на част от неговите правомощия.

Протести в Беларус, искат оставката на Лукашенко

Протести в Беларус, искат оставката на Лукашенко

В редица градове имаше митинги срещу „данък безделие”...

"Конституцията ще бъде подобрена. Животът се променя и ние се променяме", посочи той, допълвайки: "Да, лесно мога да предам някои правомощия на други клонове на правителството."

Той говори ден след като арменският министър-председател Серж Саркисян подаде оставка след продължилите почти две седмици протести.

Лукашенко заяви, че е поискал от конституционния съд да изготви препоръки за промени в конституцията, но предупреди, че плановете засега били теоретични.

"Лично аз дори не съм мислил за референдум все още", отбеляза той, имайки предвид общественото допитване, провеждането на което е необходимо, за да влязат в сила каквито и да е промени в конституцията.

Лукашенко се "зъби" на Русия, не им иска военната база, нарушавала границата

Лукашенко се "зъби" на Русия, не им иска военната база, нарушавала границата

"Това нормално ли е", пита той

Стремейки се да подобри отношенията с Европейския съюз и да ограничи зависимостта на Беларус от Русия, Лукашенко през последните години се вслуша в призивите от страна на Запада да покаже по-голяма търпимост към политическата опозиция.

Той амнистира няколко политически затворници, докато опозицията е представена в парламента за първи път след 20 години след изборите през 2016 г., които западните наблюдатели заявиха, че не са напълно демократични, но са подобрение в сравнение с предишни избори.

Опозицията в Беларус е съставена от около десет партии и групи, които се борят да популяризират каузата си, въпреки репресиите от страна на управляващите.

Въпреки това през 2017 г. най-големите обществени протести от години накараха властите да отменят новия данък, наложен на онези, които не работят на пълно работно време - рядък обрат за Лукашенко.

Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка

Премиерът на Армения Серж Саркисян подаде оставка

Днес е организиран пореден голям протест

Споменавайки украинските протести на Майдана в края на 2013 и началото на 2014 г. и политическия катаклизъм в Армения, Лукашенко заяви, че всички конституционни промени ще бъдат осъществени в съответствие със закона, за да се предотврати обществено недоволство и нестабилност.

"Ако някои си мисли, че ще променим конституцията и ще създадем условия за наши собствени Майдани - това няма да се случи", отсече той.

"Обещах и никога няма да наруша обещанието си, иначе ще стане като в Армения", подчерта беларуският диктатор.