По улиците на редица градове в Беларус се състояха протестни акции срещу икономическата политика на правителството и т. нар. "данък тунеядство" (или данък за безделие - б.р.), предадоха информационните агенции.

Данъкът беше наложен на всички, които са безработни повече от 6 месеца.

Протестите се състояха въпреки разпореждането на президента Александър Лукашенко да бъде прекратено действието на данъка.

Независимо, че акциите не бяха разрешени от властите, стотици хора излязоха на митинги в Бобруйск, Орша, Брест, Рогачев, Пинск и други градове.

Протестиращите издигнаха искания за оставката на Лукашенко и за провеждане на честни избори.
Някои от тях скандираха "Долу лакеите!".

Причина за гнева на демонстрантите е икономическата политика на властите - ниските заплати, недостигът на работни места, въвеждането на нови данъци и такси на фона на обедняването на населението.

Представители на властите, по указание на Лукашенко, се опитаха да преговарят с протестиращите, но бяха посрещани с освирквания и скандирания "Позор!".

На протести в петък бяха задържани лидери на опозицията, сред които Анатолий Лебедко, Виталий Римашевский, Юрас Губаревич. Това стана в град Молодечно, на 75 километра от Минск. Арестуваните бяха осъдени на 15 денонощия административен арест по обвинение в организиране на несъгласувана с властите проява.

Правозащитници и наблюдатели съобщават за множество превантивни арести и обиски.

По повод на народното недоволство президентът Лукашенко заяви, че хората могат да "изказват забележки", но на определени от властите места. Той призова служителите на реда да "изчоплят като стафиди от сладкиш" всички "провокатори".

"В Беларус няма да има Майдан!" - заяви Лукашенко.