Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че снощи заедно с руският си колега Владимир Путин най-накрая са договорили редица въпроси по време на последния кръг от преговори и сега остава правителствата на двете страни да нанесат финалните щрихи, съобщава ТАСС.

"Вчера много въпроси най-накрая бяха договорени. Правителствата сега ще ги финализират. Те не могат да имат въпроси, на които да отговаряме повече. Решихме всичко, което искаха. Благодаря", отбеляза Лукашенко на среща с Путин днес. Той подчерта, че това е било направено по време на диалога им в Минск, който е "основно фокусиран върху икономиката".

"Благодаря за приема в Москва, за космонавтите и за космическия център (на 24 декември Лукашенко посети учебния център "Ю. А. Гагарин", където се обучават шестима космонавти от Беларус за космически полет - б.р.). Отидох да видя какво става там. Благодаря Ви за пътуването до Санкт Петербург. Разгледахме някои забележителности", отбеляза беларуският лидер.

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Лукашенко врече Беларус във вярност на Русия

Беларуският лидер увери, че страната му никога няма да стане враг на Москва

"Вие правилно казахте, че този, който мисли, че се срещаме само за да изпием по чаша чай заедно, много греши. Трябва да отбележа, че вчера имахме не само среща на по чай, но и късно вечерта, докато се прибирахме, обсъдихме редица въпроси. Някои държави отделят години за такива неща. Ние с Вас разрешихме много въпроси само за една вечер", обърна се Лукашенко към Путин.

Той припомни, че 2023 г. ще бъде отбелязана като Година на руския език, което според него е много подходящо и значимо. Лукашенко също така добави, че Санкт Петербург му е направил невероятно впечатление.

"Зимата без съмнение настъпи. Но градът е толкова чист и излъскан до съвършенство. От няколко години се възхищавам на това, което е направено в Санкт Петербург. Има какво да заимствам от Вас в това отношение", похвали той руския лидер.

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Лукашенко: Военните на Русия и Беларус се подготвят като единна армия

Не сме го крили от света, заяви държавният глава на среща с Шойгу