Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че саботьори са засилили опитите си да проникнат в републиката и поиска съответните служби да предприемат необходимите мерки, съобщават ТАСС и БелТА.

"Не можахме да отложим тази среща - обстановката ни налага да реагираме на последните събития. Ето защо на правителството, службите по отбраната, сигурността и правоохранителните органи са дадени указания да разработят сериозни мерки за предотвратяване на проникването на различни диверсанти на територията на Беларус", посочи държавният глава на заседание на правителството.

"Тези случаи зачестиха напоследък. Ето защо бих искал да изслушам предложенията за цялостни контрамерки", допълни Лукашенко.

Беларус засилва мерките за сигурност по границата с Украйна

Беларус засилва мерките за сигурност по границата с Украйна

Всички наши подразделения са нащрек денонощно, според вътрешния министър

Ситуацията около Беларус остава напрегната, НАТО натрупва своя военен потенциал близо до беларуската територия и се извършват провокации на границата, предупреди беларуският лидер.

Председателят на Комитета за държавна сигурност на Беларус Иван Тертел съобщи, че получените разузнавателни и други данни сочат, че се очаква ситуацията около Беларус да се влоши значително.

Днес Лукашенко свика правителствено заседание с участието на ръководителите на службите по отбрана и правоприлагащите органи, на което се фокусира върху въпросите на сигурността, законността и реда и защитата на държавната граница.

Беларус обвинява НАТО за безотговорна ескалация заради войски до границата си

Беларус обвинява НАТО за безотговорна ескалация заради войски до границата си

Плаши, че разширяването на НАТО в Северна Европа ще застраши европейската сигутност