Беларус в четвъртък заяви, че разполагането на войски на НАТО близо до нейната граница със съседните страни означава "безотговорна ескалация" на фона на продължаващата война в съседна Украйна, съобщава "Анадолу".

"Разполагането на нови войски на НАТО близо до границата на Беларус и по-нататъшното разширяване на Алианса в Северна Европа са безотговорна ескалация и ключови фактори, застрашаващи европейската сигурност", заяви беларуското външно министерство в англоезичния си акаунт в Twitter.

Изявлението дойде в отговор на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който каза в Туитър, че разполагането в Беларус на руски ядрени оръжия би означавало "безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност".

СБУ на Украйна: Русия чрез провокации иска да атакуваме Беларус

СБУ на Украйна: Русия чрез провокации иска да атакуваме Беларус

Аудиозапис от телефонен разговор на двама руски войници доказвал това

"Беларус все още може да го спре, това е техен избор. ЕС е готов да отговори с допълнителни санкции", добави Борел относно неотдавнашното съобщение на Русия.

Руският президент Владимир Путин обяви в събота, че Русия ще завърши изграждането на специално съоръжение за съхранение на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус, което предизвика остри международни критики.

Путин каза, че Москва вече е предала на Беларус ракетните системи "Искандер", които могат да бъдат използвани за изстрелване на ядрени оръжия.

Министерството на външните работи на Беларус заяви пред руската държавна информационна агенция ТАСС във вторник, че не нарушава никакви международни споразумения за неразпространение на ядрени оръжия, като разполага с руски ядрени оръжия, като аргументира, че тази стъпка е била наложена от години на натиск от страна на Запада.​​​​​​

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Кремъл си има Калининград, не му трябва Беларус, това единствено показва нервност и паника