Службата за сигурност на Украйна (СБУ) разпространи в сряда аудиозапис от телефонен разговор между двама руски военнослужещи, като доказателство, че Русия се опитва да организира провокации на украинско-беларуската граница, съобщи "Укринформ".

Единият от тях е дислоциран в беларуски град. "Тук нещо се готви. Хората се движат да правят някакви провокации", чува се да казва по телефона единият.

Той обяснява, че по този начин те се опитват да провокират украинците "така че те да нападнат Беларус. Тоест, за да ги накарат да се включат, вероятно. Има около 1500 от нашите мъже тук сега."

Събеседникът на войника в момента воюва в района на Донецк и чака частта на неговия другар да бъде прехвърлена там като подкрепление.  Базираният в Беларус войник обаче казва, че това няма да се случи скоро.

"Ние отново се местим от място на място. Ежедневно! Вече бяхме из цяла Беларус. Бяхме в един град и сега се придвижихме към границата с Полша. Сега сме близо до Полша.", казва той. 

"Подобни действия показват, че Руската федерация не се отказва от усилията си да въвлече Беларус пряко във войната срещу Украйна, използвайки всички налични средства за тази цел", съобщава СБУ.

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

Руски тактически ядрени оръжия в Беларус - какво означава това?

На първо място, това може да намали времето за реакция на НАТО в случай на атака

Припомняме, че по-рано днес в телевизионно интервю, руският президент Владимир Путин каза, че Москва ще разположи тактически ядрени оръжия на територията на съюзника си Беларус до юли. 

Той каза, че цялата необходима инфраструктура за такова разгръщане ще бъде на място до 1 юли. Десет самолета на беларуските военновъздушни сили са преоборудвани, за да доставят оръжия и способни да носят ядрени ракети с малък обсег на действие "Искандер" вече са базирани в страната, която граничи с Украйна, Русия и членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия.

Следващия месец Путин каза, че Русия ще започне да обучава беларуски военни за използване на тактически ядрени оръжия. Освен това той каза, че до 1 юли ще бъде завършен склад за оръжията.

Путин заяви, че този ход отразява дългогодишната практика на САЩ за базиране на тактически ядрени оръжия на територията на съюзници от НАТО, включително Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция.

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Изнудването на Путин с тактически ядрени оръжия

Кремъл си има Калининград, не му трябва Беларус, това единствено показва нервност и паника