Президентът на Беларус Александър Лукашенко търси варианти за доставки на нефт през балтийските страни, предаде агенция "Белта".

Той е възложил на правителството да работи върху алтернативи на доставките от Русия, които правят Беларус твърде зависима от Москва.

Лукашенко напомня, че през 2019 г. трябва да завърши модернизацията на две беларуски рафинерии, след което те ще могат да преработват не само руски нефт.

"Отдавна съм поставил тази задача и трябва да я решим: да намерим алтернатива чрез балтийските пристанища. Ако литовците не са съгласни, да се договорим с латвийците и да купуваме този нефт. Да го преработваме и да осигуряваме (с горива - б.р.) балтийските републики." - коментира Лукашенко.

По думите му, за балтийските държави това ще е по-евтино, отколкото да ги купуват по световните цени, както е сега.

"Може да се договорим, че това ще е нашият общ нефт, който ще преработваме в модернизирания Новополоцки нефтопреработвателен завод." - допълва Лукашенко.

Същевременно той призова да не се преувеличават проблемите около бюджетните загуби на Беларус заради "данъчните маневри" на Русия.

На 5 декември 2018 г. Лукашенко се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва, в опит да реши спорните въпроси. Несъгласията са свързани с повишаването от страна на Москва на данъка върху добива на полезни изкопаеми, цената на руския нефт за Беларус, както и на руския газ. Тогава не беше постигнато съгласие.

В края на декември отново имаше среща между двамата, около която все още има много неизвестни. В някои руски медии се появиха публикации, че Лукашенко се е огънал пред руския натиск и е приел "сливане" на Русия с Беларус, което би било фактическо анексиране на Беларус при отказ от суверенитет от страна на Минск.

Официално Кремъл не отрече варианта за "сливане", като беше заявено, че двете страни "вървят една към друга".

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Русия не изпълнява ангажиментите си…

Очакваше се на 31 декември Лукашенко да излезе с официално изявление, от което да стане ясно дали е отстъпил пред ултиматума на Москва. Такова изявление обаче не последва.

Преди часове Лукашенко заяви, че сливането на двете страни не стои на дневен ред.

В предходните месеци той нееднократно алармираше за аспирациите на Русия да лиши Беларус от суверенитет.

На 14 декември той заяви, че "Беларус е готова към поетапна интеграция с Русия", но е безполезно Москва да използва натиск.

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Лукашенко: Може да разкъсат страната ни като Украйна

Той призова беларусите към „затягане на дисциплината“…

"Да ни шантажират и да се опитват да ни огънат, притискайки с коляно гърдите ни, е безполезно. Ние трябва да вървим към интеграция в името на единението на нашите народи. Не мога да приема задкулисни машинации, всичко трябва да е честно и открито." - посочи Лукашенко.

Днешното изявление даде повод за предположения, че усилията му да преодолее енергийната зависимост от Русия вероятно са опит да спаси предотврати поглъщането на Беларус от Русия.