Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи, че страната му е прихванала ракета, изстреляна срещу територията й от Украйна преди два дни, информира "Ройтерс".

Той обаче бе категоричен, че Беларус ще се противопостави на опитите за въвличането му в конфликта отвъд границата.

В петък Киев обвини Русия, че е организирала въздушни атаки под "фалшив флаг" срещу Беларус от Украйна, за да предостави извинение на близкия си съюзник, който пропусна руските сили през територията си, за да нахлуят в Украйна, да се присъедини към самия конфликт.

Украйна: Русия смята да хвърли във войната беларуски военни в руски униформи

Украйна: Русия смята да хвърли във войната беларуски военни в руски униформи

Част от беларусите не искат да воюват...

Предупредих ви, че ще ни тласнат към тази операция, към тази война, обърна се Лукашенко към белоруските войници, според държавната информационна агенция БелТА.

Няма какво да правим там и не сме били поканени, подчерта той и отново посочи, че страната му няма да се намесва в операцията, която Русия провежда в Украйна.

Въпреки това той предупреди, че търпението на Беларус не е неограничено. Лукашенко каза, че ракетата е била прихваната и унищожена с руска помощ над района на Припят, близо до украинската граница.

"Защо се прави това? За да ни подтикнат да започнем да отговаряме. Но не сме чак такива глупаци. Ако отговорим, ще отговорим както трябва, така че всички да го усетят. Засега търпим", отбеляза президентът.

Украйна предупреди за руска провокация да въвлече и Беларус във войната

Украйна предупреди за руска провокация да въвлече и Беларус във войната

А Беларус прави всичко възможно, за да избегне участие в тази война