Русия разработва на територията на Беларус спецоперация, при която планира да задейства срещу Украйна преоблечени в руска униформа беларуски военни, съобщи агенция "Укринформ" с позоваване на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов.

"Днес на територията на Беларус се разработва спецоперация на Руската федерация. Те имат голямо желание да облекат в униформа на Руската федерация беларуски военни, част от които отказва да воюва срещу нашата страна, но сега ФСБ и спецслужбите на тяхна територия уговарят беларусите да се преоблекат в руска униформа и по руски модел да влязат на наша територия. Но ние сме готови за такъв развой на събитията и предупреждавам: ако се изправим срещу беларуси, те ще срещнат същия отпор, както руснаците и чеченците." - коментира Данилов.

По думите му, сегашната война чеченците изпълняват същата функция, както служителите на НКВД (Народен комисариат на вътрешните работи - репресивен орган по времето на Съветския съюз - б.р.) през Втората световна война, които са разстрелвали руските войници, ако се опитат да отстъпят. Той напомни, че на 12 март чеченци разстреляха в Киевска област 12 ранени руснаци.

„Кадировци“ застреляха 12 ранени руски войници

„Кадировци“ застреляха 12 ранени руски войници

Ранените са очаквали да ги прехвърлят в Беларус, където да получат лечение...