BBC пише, че е получила гласови съобщения, в които се обсъжда руската инвазия дни преди тя да се случи на практика. Според разпознаванията на гласа говорят лидерът на Чечня Рамзан Кадиров и ръководителя на Чеченската националния гвардия Даниил Мартинов. Те обсъждат как бойците ще влязат в сградите в Украйна и каква би била реакцията на командирите, когато научат истинската цел на операцията.

Вчера в акаунта си в Instagram, където шефът на Чечения Рамзан Кадиров най-често предава на живо, беше публикувано видео от центъра на Грозни, а Кадиров изнася реч пред стотици войници.

"Ще се възползвам от тази възможност и ще дам съвет на настоящия президент Зеленски, докато все още е настоящ президент. Бързо да се обади на нашия президент, върховния главнокомандващ Владимир Владимирович Путин и да поиска извинение", заявява Кадиров.

Официалната цел на събитието е да покаже, че силите за сигурност от Чечения са готови да участват във военните действия в Украйна. Всъщност обаче част от тях отдавна са разположени по-близо до Украйна, а има и доказателства, че чеченските бойци вече участват във военни действия. Доказателства, че чеченци се намират в близост до границата на Украйна още средата на февруари месец са на разположение на BBC.

С последния запис агенцията се е сдобила от човек, който се е представил като бивш сътрудник на руските служби. Някои съобщения са изпратени от човек на име "Мартинов", както подсказва и името на файла. Събеседникът му, също ако се съди по името, уж е мъж на име "Кадиров".

Гласът на "Кадиров" е подобен на гласа на главата на Чечения Рамзан Кадиров. "Мартинов", когото събеседникът понякога нарича "Даниил Василиевич", говори с гласа на полковник Даниил Мартинов, заместник-началник на руската гвардия за Чечения: през 2020 г. той попадна под санкциите на САЩ заедно с главата на Чечения и заяви, че се гордее от това решение пред държавния телевизионен канал в Грозни.

Експерт от Международната асоциация по съдебна фонетика и акустика (IAFPA) е направил анализ на файловете и заключението му е "висока степен на подкрепа на хипотезата", че съобщенията са записани от тях.

BBC дава и пример за техния диалог.

  • Мартинов: "Началник, искам веднага да се извиня, нямахме никаква комуникация, шефе, постоянно бяхме в района, от който ще тръгнем с нашите части през границата...Напълно отработени са всички въпроси, влезли сме във взаимодействие с всички специални части [...]. Проучихме маршрутите, които трябва да се пресекат, маршрута на движение от другата страна и директно на работа в града [...] Носим със себе си подробни карти, диаграми, момчетата проучиха всичко."
  • Кадиров: Хвала на Аллах, че всичко е наред с теб. Молим се за вас, късмет, всичко ще бъде наред.

В тези аудио съобщенията "Кадиров" и "Мартинов" обсъждат подготовката за нахлуването на частите на Чеченската национална гвардия в Украйна.

Разговорът потвърждава версията на американското разузнаване, че руските сили за сигурност са се подготвяли за нахлуването в Украйна много предварително.

Трудно е да се каже кога точно се водят разговорите, но в имената на файловете има дати. Веднъж "Кадиров" назовава датата на разговора и тя съвпада с посочената в името на файла.

Предполага се, че в началото на февруари, когато все още руските власти официално отричат ​​всякаква подготовка за война, "Мартинов" се обажда на "Рамзан Ахматович" и съобщава, че подготвителната работа в Беларус е приключила и той се връща в Москва, откъдето лети за Смоленск, където той е част от "основната група на руската гвардия с именно на тази задача."

В началото на февруари Националната гвардия наистина официално обяви, че подразделенията на ведомството са прехвърлени в западните райони на Русия - но за участие в ученията "Заслон-2022".

Няколко дни по-късно "Мартинов" информира, че току-що е "завършил работата в Смоленск", където е докладвал за всички "моменти", които очакват частта му, когато тя премине границата.

"Сто процента от всички действия, които ще извършим, са одобрени и подкрепени от ръководството. Днес докладвах подробно как ще действат нашите части при отблъскване на атака, ако попаднем в засада [...] Сами уредихме къде ще влизаме, кои сгради, какво да вземем под контрол."

"Мартинов" информира още, че от Смоленск се насочва към Брянск, където "се планира да се проведе разширена среща с командирите". Отделно той уверява шефа си, че не е казал на никого нищо, а официалната версия, която той ще изложи пред подчинените си, е, че "започват руско-белоруски учения и по заповед на началника участваме в тези учения."

"Мартинов" уверява, че ще предостави цялата информация ден преди да влязат. Преди това той посочва и че ще отиде в Москва да вземе "чисти украински SIM карти" и "специални сателитни модеми".

Под "ние" той има предвид "подразделения на Чеченската република".

"Добре, че всичко е наред при теб", хвали го "Кадиров", добавяйки "дон" към някои от думите, което е характерна особеност на руската реч на главата на Чечня.

Предполага се, че седмица преди руската инвазия "Мартинов" казва, че целта на операцията най-накрая е разкрита на широк кръг от командири и "мнозина бяха поразени от това".

Това той признава от разговор за Смоленск, където повечето от командирите, чули за първи път всички задачи и цели, слушали опулени, едва сдържали емоциите. "Много се говори сред командирите, че ще имат "отказници" - такива, които ще откажат да подпишат участие.

Няколко дни по-късно "Мартинов" докладва.

"Тази вечер първата група, плюс нашата напреднала група, напредва към точка Б, в Беларус. И ние напредваме с целия си персонал утре вечер." В този запис "Кадиров" се движи с кола, на заден план свири кавказка музика, до него седи някакъв "Адам". "Аз и Адам се подготвяме, има помощ", шегува се той.

Предполага се на 23 февруари "Мартинов" развълнувано съобщава: "Рамзан Ахматович, всичко е в перфектно състояние при нас, всички наши строителни екипи са напълно обучени, чуковете са готови, трионите са готови, взеха пирони със себе си, те са напълно заредени. И те са готови да изпълнят всяка задача за седем часа."

"Аллах да даде, че строителството да завърши успешно, да се положи здрава основа, за да можете да завършите строителството", радва се Кадиров.

Сутринта на 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна.

"Готов да изпълним всяка ваша задача, всяка ваша заповед" - така "Мартинов" завършва всяко свое гласово съобщение.