Въоръжените сили на Беларус и Русия се обучават да отблъскват евентуална агресия отвън като единна армия. 

Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в събота в Минск по време на на срещата с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщи "Интерфакс".

"Мисля, че министърът на отбраната на Беларус вече ви разказа за ситуацията в Беларус, за обучението, бойната координация на подразделенията на Беларус и Русия, които присъстват в Беларус. Трябва да кажа, че подходихме към това сериозно. И нашите, и вашите се обучават, за да могат, ако се наложи, нашите първи редици - защитниците на съюзната държава - да отблъснат всяка агресия", каза Лукашенко.   Тук никой не дели: ние, като една групировка, една армия, днес се подготвяме. Всички наоколо знаят за това. Не сме го крили. В съвременния свят това е невъзможно да се скрие", подчерта президентът на Беларус. С една дума, както се договорихме с президента на Русия. Вие не просто знаете, вие го изпълнявате с нашето министерство на отбраната. Ние изпълняваме нашите планове в това отношение", добави Лукашенко.

Беларус се оплаква от скок на провокациите по границата с Украйна

Беларус се оплаква от скок на провокациите по границата с Украйна

Киев използвал всякакъв претекст, за да въвлече войските на НАТО в конфликта

Припомняме, че по-рано в събота беше съобщено, че Шойгу е пристигнал на работно посещение в Беларус. В Минск той проведе разговори с министъра на отбраната на Беларус Виктор Хренин.

Лукашенко по-рано заяви, че броят на "провокациите" в близост до украинската граница нараства. По негови думи Киев "използва всякакъв претекст, за да въвлече войските на НАТО в конфликта". Лукашенко отбеляза и увеличаване на призивите от страна на белоруската опозиция в изгнание за "завземане на властта със сила и извършване на терористични актове".

Беларус прехванал шпионски дрон на границата с Украйна

Беларус прехванал шпионски дрон на границата с Украйна

Безпилотният апарат е бил оборудван с вградена камера за наблюдение

Беларуският лидер твърди, че опозицията, която не признава резултатите от президентските избори, проведени през 2020 г., "не се колебае да призовава за удари срещу инфраструктурата на страната ни".

Миналата седмица министърът на вътрешните работи на Беларус Иван Кубраков заяви, че границата с Украйна ще бъде укрепена със силите на вътрешните войски и органите на МВР.

През октомври Лукашенко обяви, че ще бъде създадена съвместна оперативна група на беларуски и руски войски, чиято цел е да защитава границите на Беларус.

ISW: Малко е вероятно Беларус да влезе в агресията срещу Украйна

ISW: Малко е вероятно Беларус да влезе в агресията срещу Украйна

Кремъл се опитва да интегрира окупираните територии

Съгласно споразумението около 9 000 руски войници трябва да бъдат разположени в централната и източната част на Беларус.