Администрацията на бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва обяви своя план за справяне с обезлесяването до 2030 г. като част от международен ангажимент за опазване на околната среда, съобщава Ал-джазира.

Лула и неговият министър на околната среда Марина Силва разкриха плана за действие за предотвратяване и контрол на обезлесяването в Амазонка, рекламирайки го като последната стъпка в тяхната агресивна платформа за борба с изменението на климата.

Бразилия възобнови водещата си роля в справянето с изменението на климата след четири години, в които околната среда беше третирана като пречка за непосредствената печалба на едно привилегировано малцинство, посочи бразилският президент. Богатите страни също трябва да изпълнят своята роля. Те са тези, които през вековете са опустошили най-много горите, добави той.

Петнадесет държавни министерства си сътрудничиха по плана, който включва усъвършенстване на техники за документиране и проследяване на незаконното обезлесяване. Планът предвижда засилено използване на сателитни снимки за идентифициране на незаконна сеч и минни операции. Правителствени бази данни, съдържащи финансово разузнаване, например, също ще бъдат разгърнати за проследяване на потока от пари от несанкционирани операции в тропическите гори на Амазонка.

Съгласно условията на плана ще бъде разработена и система за сертифициране на произхода на дървесина и селскостопански продукти, които иначе биха могли да идват от уязвими или експлоатирани екосистеми. В допълнение към усилията си за борба с престъпността, планът предлага стандартизиране на правата на собственост върху земята и създаване на стимули за устойчиво земеделие и други "зелени" дейности.

На дървосекачите в страната трябва да се каже, че ако искат да секат дървета, да ги засаждат, подчерта Лула да Силва. Той също така предупреди, че няма да има извинение за изсичането на стари гори.

Политиките на Лула отбелязват отклонение от тези на Болсонаро, чийто мандат на поста от 2019 г. до 2022 г. съвпадна с рекордното обезлесяване в Бразилия. Болсонаро се застъпваше за по-голямо развитие в региона на Амазонка, определяйки строителството като потенциална полза за икономиката на Бразилия и затваряйки очи, според критиците, за незаконните операции.

Новината за борбата с незаконната сеч полага основите за Бразилия да изпълни споразумение от 2021 г., изковано на преговорите за климата COP26 в Глазгоу, Шотландия, за спиране на обезлесяването до 2030 г. Приблизително 145 страни се присъединиха към декларацията от Глазгоу, която ще покрие приблизително 85 процента от световните гори и гори. Сред тях 12 правителства обещаха 12 милиарда долара за защита и възстановяване на горските екосистеми, със средства, заделени за местното население.

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Обезлесяването на Амазонка достигна нов връх през февруари

Въпреки че е приоритет за новата власт в страната