Кандидатът за президент на Бразилия и бивш държавен глава Лула да Силва не очаква да спечели на първия тур, съобщи "Ройтерс".

"Всеки кандидат мисли за победа на първия тур. Никога не съм имал късмет да спечеля на първия тур, но ми харесват два кръга", каза той пред репортери в Рио де Жанейро. Лула добави, че харесва балотажите, тъй като предоставят възможност за дебат с опонента.

"Ако има втори тур, ние ще спечелим и аз ще продължа да работя до 1 октомври в полунощ, за да се опитам да убедя избирателите да гласуват и да реша този проблем скоро", каза той.

Лула да Силва стопява преднината си през Болсонару в Бразилия

Лула да Силва стопява преднината си през Болсонару в Бразилия

Преди изборите през октомври

Припомняме, че въпреки че Лула води в повечето проучвания тази година, преднината му намалява през последните няколко месеца. Последното проучване на Genial/Quaest показа, че преднината му е намаляла до 10 точки от 12 точки в първия кръг.

В началото на септември Лула да Силва призова и за радикално преразглеждане на политиките на Бразилия спрямо Амазония заради ускоряващото се обезлесяване.

След проведените тази седмица срещи с местни лидери в тропическите гори в Северна Бразилия, Лула каза, че ще засили опазването на околната среда, ако спечели изборите следващия месец.

При президента Жаир Болсонару нарастващото унищожаване на най-голямата тропическа гора в света развали връзките със съюзниците и търговските партньори на Бразилия и предизвика критики от неправителствени организации и известни личности. Лула, който беше президент от 2003 г. до 2010 г., е на път да победи Болсонару на гласуването, показват социологически проучвания.

Лула каза, че ще назначи специален пратеник за климата, който да помогне за подобряване на екологичния имидж на Бразилия в чужбина.

Лула също така обеща да създаде Министерство на местните народи, което да представлява местното население и потомците на африкански роби.

Лула да Силва спасява Амазонка, ако го изберат за президент

Лула да Силва спасява Амазонка, ако го изберат за президент

Обезлесяването достига нови черни върхове тази година