Преднината на левия лидер Лула да Силва пред крайнодесния действащ президент Жаир Болсонару за изборите в Бразилия през октомври е намаляла леко. Това сочат резултатите от проучване на CNT/MDA във вторник, цитирано от "Ройтерс".

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Лула да Силва все още води пред Болсонару в Бразилия

Но доверието за настоящия президент нараства

Новото допитване потвърждава показаното и от други големи социологически проучвания доближаване на кандидатите малко повече от месец преди вота.

Лула има 42,3% подкрепа на гласоподавателите срещу 34,1% за Болсонару в първия тур на гласуването. За сравнение с предишното проучване на CNT/MDA през май - Лула имаше 40,6% срещу 32% на Болсонару.

Лула би спечелил очаквания втори тур срещу Болсонару с 50,1% от гласовете срещу 38,8%, което е спад с 11,3% от преднината му от 14 точки през май и 18 пункта през декември, показва проучването.

"Разликата между първите двама кандидати Лула и Болсонару продължава да намалява", каза директорът на MDA Марсело Соуза.

Той каза, че броят на отказите на Болсонаро е с 10 процентни пункта по-висок от този на левия му съперник, което може да се превърне в решаващ фактор в полза на Лула на балотаж.

Лула да Силва все още води пред Болсонару

Лула да Силва все още води пред Болсонару

Месеци преди изборите на 2 октомври

Лула води сред тези с доходи до две минимални заплати, образование до 9 клас, римокатолици и в по-бедния североизточен регион на Бразилия. 

Болсонару е предпочитан от гласоподаватели с доходи над две минимални заплати, със средно или висше образование, евангелисти и в южните и средните региони, както и в бразилската Амазония, се казва в съобщението.

Проучването сочи, че основните притеснения на гласоподавателите са високите цени на храните и горивата, с които Болсонару се е опитал да се справи, и безработицата, която Лула обещава да намали чрез увеличаване на работните места в индустрията.

Проучването на MDA, поръчано от лобито на транспортния сектор CNT, анкетира 2002 гласоподаватели между 25-28 август.

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Лула да Силва води все по-убедително пред Болсонару за изборите в Бразилия

Президентският вот ще се проведе през октомври